ßßß
Składniki :* 4 jajka,* 4 łyżki mąki pszennej ( zwykłej ),* 4 łyżki mąki ziemniaczanej,* 8 łyżek drobnego cukru,* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,Przygotowanie :Jajka : białka oddziel od żółtek.Mąka : Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.W dużej wysokiej misce ubij białka na sztywną pianę, cały czas miksując dodaj powoli cukier.Następnie ( cały czas miksując ) dodaj pojedynczo żółtka jaj, ubijaj jeszcze chwilkę.Przełącz mikser na wolne obroty, do masy dodaj przygotowaną wcześniej mąkę i delikatnie zmieszaj. Wystarczy dosłownie kilka obrotów śmigieł. Uważaj aby masa się nie zważyła ( możesz też użyć łyżki -opcja bezpieczniejsza).Masę przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blaszki (moja o średnicy 23 cm ). Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.Pozostaw biszkopt do ostygnięcia a następnie wyjmij z formy.
* tort z wykorzystaniem tego biszkoptu