Wykonanie
Tak się czasem zastanawiam czy nadejdzie taki dzień w którym polubię pieczenie...mam cichą nadzieję, że tak. Tymczasem nadal jest to dla mnie coś nie znanego, coś czego zawsze się obawiam.Dlatego też przepisy na ciasta pojawiają się rzadko, a jak już są to nie jest to nic skomplikowanego.Tym razem przepis na
biszkopt. Upiekłam go już kilka
razy i za każdym się udał. Ostatnio powędrował to
tortu dla teścia ( przepis na ten tort także się pojawi na blogu ).W każdym bądź razie... Z przepisu wychodzi
biszkopt, który możecie przekroić na dwa grubsze blaty lub trzy cienkie, jeżeli chcesz uzyskać trochę grubszy wystarczy dodać 1
jajko, po jednej łyżce
mąki i dwie łyżki
cukru ( kierując się zasadą : na każde
jajko po łyżce
mąki i dwie łyżki
cukru).
Składniki :* 4
jajka,* 4 łyżki
mąki pszennej ( zwykłej ),* 4 łyżki
mąki ziemniaczanej,* 8 łyżek drobnego
cukru,* 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,Przygotowanie :
Jajka :
białka oddziel od
żółtek.
Mąka :
Mąkę przesiej razem z
proszkiem do pieczenia.W dużej wysokiej misce ubij
białka na sztywną pianę, cały czas miksując dodaj powoli
cukier.Następnie ( cały czas miksując ) dodaj pojedynczo
żółtka jaj, ubijaj jeszcze chwilkę.Przełącz mikser na wolne obroty, do masy dodaj przygotowaną wcześniej
mąkę i delikatnie zmieszaj. Wystarczy dosłownie kilka obrotów śmigieł. Uważaj aby masa się nie zważyła ( możesz też użyć łyżki -opcja bezpieczniejsza).Masę przełóż do nasmarowanej
masłem i wysypanej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blaszki (moja o średnicy 23 cm ). Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.Pozostaw
biszkopt do ostygnięcia a następnie wyjmij z formy.
* tort z wykorzystaniem tego
biszkoptu