ßßß

Składniki:3 jajka rozm. L1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukruJa, miksując składniki na ten biszkopt, włączam malakser i nie wyłączam go, dopóki nie zmiksuję wszystkich składników. Tak więc oddzielamy żółtka od białek i zaczynamy miksowanie na najwyższych obrotach: najpierw białka na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier (ciągle mieszamy), potem żółtka - nie przestajemy mieszaćDodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dokładnie całość nadal mieszamy i dopiero teraz wyłączamy malakserNastawiamy piecyk na 160 stopni CMasę na biszkopt przekładamy do formy o wymiarach 39 cm x 24 cm i wkładamy do piecyka na 25 minutPo tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy biszkopt w środku jeszcze 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki (nie wyjmujemy ciasta) i przez kolejne 3 minuty trzymamy biszkopt w piecyku. Dopiero po tym czasie wyjmujemy, studzimy i dalej tworzymy ciasto, na które mamy ochotę. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno z truskawkową galaretką z jednego z moich przepisów :)
Na zdrówko! :)