Wykonanie
Zapewniam Was ,że ten torcik przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym ;-) Z okazji Dnia Dziecka przygotujcie go w takiej kolorowej wersji, a na pewno Wasze pociechy będą zadowolone. Jeśli chcecie wykorzystać przepis w w wersji dla dorosłych, wystarczy , że
biszkopt napączujecie ulubionym
alkoholem (
wiśniówka świetnie się tu sprawdzi) a
cukierkową dekoracje zastąpicie startą
gorzką czekoladą. Torcik mimo, że
czekoladowy jest dość lekki ;-)
Biszkopt4
jajka4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej8 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo
żółtka i ubijać.
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.Piec przez ok 25-20 min w tem 180 st.Kiedy wystygnie , wyjmujemy z formy, przekrawamy na trzy krążki.Masa500 g
serka mascarpone4
czekolady mleczne ( dla mnie najlepiej sprawdza się tu milka)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, przestudzoną miksujemy z
serkiem. Przekładamy napączowane wcześniej blaty. Dekorujemy
wafelkami i m&msami;-)