Wykonanie
Mimo, że
kawowe wypieki to zupełnie nie moja bajka, chodził za mną ten tort, i chodził. Cieszę się, że w końcu doszedł... do skutku :). Przepis pochodzi od niezastąpionej Dorotuś i, jak każda z jej propozycji, jest doskonały, żeby jeszcze chciał wyglądać, choć w połowie tak dobrze jak pierwowzór... ;)Przepis cytuję za autorką.
Składniki na
biszkopt:4
jajka130 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej33 g
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.Do nasączenia blatów:160 ml bardzo mocnej
kawy (ostudzonej)80 ml
likieru kawowegoWymieszać.Składniki na masę:750 g
serka mascarpone150 ml
śmietany kremówki100 g drobnego
cukru do wypieków (ewentualnie
cukru pudru) z prawdziwą
waniliąKremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier. Dodać
serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).Ponadto:100 g
gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkachWykonanie
tortu:Jeden blat
biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki
kawy i
likieru. Wyłożyć 1/3 masy z
mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków
czekoladowych. Następnie wyłożyć 2
biszkopt, nasączyć (nie nasączałam górnego blatu), itd. kończąc tort masą z
mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.Smacznego!