Wykonanie
Idealnie kruche ciasto z delikatnym
czekoladowym musem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Tylko trzeba odczekać 24 godziny, żeby mus stężał. Moim zdaniem powinna być dodana do niego
żelatyna, bo nawet po całym dniu w lodówce mus był jeszcze za rzadki. Odpowiedniej konsystencji nabrał po 48 godzinach. Proponuję 1 łyżeczkę
żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej
wody i dodać (kiedy ostygnie) do rozpuszczonej
czekolady. Spód ciasta nie jest zbyt słodki, dlatego jeśli lubicie mega słodkie ciasta proponuję dać więcej
cukru. Mnie taki odpowiadał.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 1 i 1/4 szklanki
kakao, 2 płaskie łyżki
masło, 125 gram
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
cukier puder, 1/2 szklanki
żółtka, 2 sztuki
śmietana, 1 i 1/2 łyżkiMus:
czekolada mleczna, 150 gram
czekolada gorzka, 50 gram
jajka, 4 sztuki
cukier puder, 4 łyżki
sól, szczyptaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę
mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 30 cm wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (boki na wysokości 3 cm również pokryć
ciastem). Przykryć folią aluminiową wsypać i
groch lub
fasolę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół). Piec przez 10 minut. Następnie ściągnąć obciążenie i folię, piec kolejne 10 minut.2.
Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno z odrobiną
soli. Pod koniec ubijania dodać
cukier. Kiedy
czekolada będzie prawie wystudzona dodać
żółtka. Dokładnie wymieszać. Masa bardzo stężeje. Dodać 3 łyżki piany i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i bardzo delikatnie połączyć. Przelać na zimny spód z kruchego ciasta. Wstawić do lodówki na 24 godziny.globalpharmonline.net