Wykonanie
Doskonale zgrany duet,idealny związek i jeden z najstarszych połączeń
smakowych ,o którym do niedawna nie mieliśmy pojęcia/bo chyba nie tylko ja/ .I choć pochodzi z odległego kontynentu, również z dużym zainteresowaniem ,ale pewną dozą niepewności i nieufności przyjął się również w Europie.Po raz pierwszy miałam okazję wypróbować tego zestawu w twardej,gorzkiej
czekoladzie.Fajne doznanie,miłe szczypanie .....i przyjęło się.Ktoś wymyślił dodatek
chilli do
ciasteczek czekoladowych,a więc musiałam wypróbować je również.
I chyba nic w tym zestawieniu nie jest dla mnie aż tak
dziwne,bo właśnie kilka dni temu zajadałam się/dosłownie/
czekoladą z dodatkiem słodkiej
soli /sale dolce di Cervia/.Doskonała!Składniki/ok 25 szt/
280 g
mąki pszennej200 g
masła150 g
cukru pudru2
żółtka40 g ciemnego
kakao60 g
gorzkiej czekolady2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli/ może być w płatkach,lub w proszku/szczypta
soliziarenka wyłuskane z laski wanilii/lub dowolny aromat waniliowy/Ilość
ostrej papryczki należy dostosować do swojego gustu.Moje serduszka nie zawierają zbyt dużej ilości , ponieważ są dodatkowo przełożone ostrą
konfiturą z peperoncino/papryczki / zobacz tutaj /Wykonanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej,przestudzić.
Masło utrzeć z
cukrem i
wanilią, dodać
żółtka, chłodną
czekoladę. Do masy
maślano -jajecznej dodać
mąkę wymieszaną z
kakao,
solą i
proszkiem do pieczenia.Wyrobić ciasto,a następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.Przy pomocy folii rozwałkować ciasto i wykrawać
ciasteczka.Piec w temp.180- 190° przez ok.15 min.Po upieczeniu
ciastka są bardzo miękkie,ale po chwili twardnieją.
..........pomysł na
ciasteczka pochodzi ze stronyhttp://www.monpetitbistrot.com Jest to przepis na
ciastka czekoladowe z dodatkiem
soli morskiej./sól zastąpiłam papryczką i dokonałam kilku zmian./