ßßß Cookit - przepis na Markizy czekoladowe i kawowe

Markizy czekoladowe i kawowe

nazwa

Wykonanie

M zażyczył sobie jakieś dobre ciasteczka. Sam zaczął szperać po książkach i w końcu wybrał - markizy (z książki Ciasteczka wydawnictwa McRae). Dzielnie pomagał mi w kuchni, dzięki czemu ciasteczka wyszły bardzo dobre. Dużo przy nich roboty, ale efekt godny takiego wysiłku.
Krem kawowy, który z początku nie zdobył mojej aprobaty, po spróbowaniu okazał się być zdecydowanie lepszy od czekoladowego. Markizy z kawowym nadzieniem znikły jako pierwsze.
Czas przygotowania : 50 min + pieczenie
Składniki (na ok 30 sztuk):
*Ciasteczka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 250g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
*Nadzienie czekoladowe
- 60g czekolady gorzkiej
- 150g cukru pudru
- łyżka śmietany 18%
*Nadzienie kawowe
- 60ml bardzo mocnej kawy
- 150g cukru
- 3 żółtka dużych jajek
- 250g miękkiego masła
*Ciasteczka
1. Wymieszaj w misce mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
2. W innej misce utrzyj masło z cukrem i olejkiem waniliowym na bladożółtą, kremową masę.
3. Wprowadź do masy suche składniki, miksuj aż uzyskasz sztywne ciasto.
4. Formuj kulki wielkości orzechów włoskich i rozłóż na blasze natłuszczonej masłem. Zachowuj odstęp między porcjami około 2,5cm.
5. Piecz 10-15 minut w 190oC, pamiętaj o obróceniu blachy o 180o w połowie pieczenia.
6. Pozostaw ciasteczka na blasze, aż nieco stwardnieją, po czym przełóż je do całkowitego wystudzenia.
*Nadzienie czekoladowe
1. Rozpuść czekoladę na parze.
2. Po zdjęciu z ognia wymieszaj z nią cukier puder i śmieranę.
3. Sklej nadzieniem po dwa ciasteczka i odstaw, aż masa całkowicie się zestali.
*Nadzienie kawowe
1. Wymieszaj kawę z cukrem w rondelku na małym ogniu. Gotuj bez mieszania, aż zawartość rondelka nie nabierze konsystencji ciągnącego się syropu.
2. Przy użyciu miksera, na najwyższych obrotach ubij żółtka na parze na gładką, bladożółtą masę.
3. Stopniowo wprowadzaj do niej syrop kawowy.
4. Pozostaw krem na parze, stale mieszając. Gdy masa zacznie powlekać metalową łyżkę, przestaw garnek do miski z zimną wodą i mieszaj do wystudzenia.
5. Ubij masło na kremową masę i połącz je z wystudzoną masą jajeczno- kawową.
6. Sklej kremem po dwa ciasteczka.
Źródło:http://wyzyjsiekulinarnie.blogspot.com/2013/03/markizy-czekoladowe-i-kawowe.html