Wykonanie
M zażyczył sobie jakieś dobre
ciasteczka. Sam zaczął szperać po książkach i w końcu wybrał - markizy (z książki
Ciasteczka wydawnictwa McRae). Dzielnie pomagał mi w kuchni, dzięki
czemu ciasteczka wyszły bardzo dobre. Dużo przy nich roboty, ale efekt godny takiego wysiłku.Krem
kawowy, który z początku nie zdobył mojej aprobaty, po spróbowaniu okazał się być zdecydowanie lepszy od
czekoladowego. Markizy z
kawowym nadzieniem znikły jako pierwsze.
Czas przygotowania : 50 min + pieczenieSkładniki (na ok 30 sztuk):*
Ciasteczka- 250g
mąki pszennej- 2 łyżki
kakao- 250g
masła- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 200g
cukru- 1 łyżeczka
olejku waniliowego- 1/4 łyżeczki
soli*Nadzienie
czekoladowe- 60g
czekolady gorzkiej- 150g
cukru pudru- łyżka
śmietany 18%*Nadzienie
kawowe- 60ml bardzo mocnej
kawy- 150g
cukru- 3
żółtka dużych
jajek- 250g miękkiego
masła*
Ciasteczka1. Wymieszaj w misce
mąkę z
kakao,
proszkiem do pieczenia i
solą.2. W innej misce utrzyj
masło z
cukrem i
olejkiem waniliowym na bladożółtą, kremową masę.3. Wprowadź do masy suche składniki, miksuj aż uzyskasz sztywne ciasto.4. Formuj kulki wielkości
orzechów włoskich i rozłóż na blasze natłuszczonej
masłem. Zachowuj odstęp
między porcjami około 2,5cm.5. Piecz 10-15 minut w 190oC, pamiętaj o obróceniu blachy o 180o w połowie pieczenia.6. Pozostaw
ciasteczka na blasze, aż nieco stwardnieją, po czym przełóż je do całkowitego wystudzenia.*Nadzienie
czekoladowe1. Rozpuść
czekoladę na parze.2. Po zdjęciu z ognia wymieszaj z nią
cukier puder i
śmieranę.3.
Sklej nadzieniem po dwa
ciasteczka i odstaw, aż masa całkowicie się zestali.*Nadzienie
kawowe1. Wymieszaj
kawę z cukrem w rondelku na małym ogniu. Gotuj bez mieszania, aż zawartość rondelka nie nabierze konsystencji ciągnącego się
syropu.2. Przy użyciu miksera, na najwyższych obrotach ubij
żółtka na parze na gładką, bladożółtą masę.3. Stopniowo wprowadzaj do niej
syrop kawowy.4. Pozostaw krem na parze, stale mieszając. Gdy masa zacznie powlekać metalową łyżkę, przestaw garnek do miski z zimną
wodą i mieszaj do wystudzenia.5. Ubij
masło na kremową masę i połącz je z wystudzoną masą jajeczno-
kawową.6.
Sklej kremem po dwa
ciasteczka.