Wykonanie
Dzisiaj chciałabym się z
Wami podzielić przepisem na kruche,
kakaowe ciasteczka, które stały się zdecydowanym faworytem wśród wszystkich kruchych
ciasteczek, jakie dotychczas przygotowałam. Nie za słodkie, bardzo kruche i na prawdę przepyszne.
Ciasteczka te są wyśmienite w smaku i bardzo proste do przygotowania. Z dekoracyjną pieczątką prezentują się interesująco i świątecznie. Ich smak wręcz uzależnia:) Zniknęły u mnie w domu tak szybko, że udało mi się na zdjęciach uwiecznić jedynie 3 sztuki. To chyba najlepsza rekomendacja:)
Na blogach kulinarnych świąteczne przygotowania rozpoczęły się już dawno. I ja dałam się ponieść! Mimo, że zimowe święta spędzam zazwyczaj daleko od Warszawy, w domu Rodziców, to jednak właśnie teraz, przed świętami, mam okazję do kulinarnych eksperymentów. A ich efekty mogą być świetnym, świątecznym prezentem dla najbliższych.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (na ok. 15 dużych
ciasteczek):200 g schłodzonego
masła200 g
mąki pszennej70 g
cukru pudru2 łyżki
kakao2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem i krótko wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.Odstawić ciasto na ok. 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykroić ulubione kształty.Piec przez ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).Smacznego!