Wykonanie
Miałam ochotę na coś słodkiego, na coś z
czekoladą... Pobuszowałam po swoich zapasach i znalazłam zapomnianą masę
makową :)
Składniki na ok. 30
ciasteczek:3/4 szklanki
mąki pszennej1
żółtko50 g.
masła2 czubate łyżki gotowej masy makowej ( takiej z puszki)2 łyżeczki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia200 g.
czekolady mlecznejPrzygotowanie :W misce siekam drobno
masło z
mąką, dodaję pozostałe składniki, wyrabiam ciasto. Robię z niego wałeczki o średnicy ok. 1 cm i długości ok. 5 cm. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 25 minut. Zdejmuję z blachy do ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczam w misce nad parą, zanurzam po kolei paluszki i odkładam na kratkę, aż
czekolada zastygnie.Przepis autorski.