Wykonanie
Wspólne gotowanie z dzieckiem to wspaniale spędzony czas, pomimo iż nie raz kuchnia wygląda jak po wojnie. Moja córeczka chętnie mi pomaga w kuchni, zawsze garnie się do gotowania i jak na swoje dwa i pół roku potrafi zrobić samodzielnie wiele rzeczy. Dla niej to wielka frajda a dla mnie pomoc i poczucie dobrze zagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie
ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje
czekoladowych ciastek- nasze ulubione z
czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami.Same
ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie
jadłam. Mocno
czekoladowe, dosłownie rozpływają się w ustach. Może nie wyszły idealnie równe ale jak na wiek ich autorki to i tak są wspaniałe.
Składniki na około 30 dużych
ciasteczek:220 g
mąki pszennejłyżka
kakao175 g miekkiego
masła100 g
gorzkiej czekoladyszczypta
soli80 g
cukru pudrułyżeczka
proszki do pieczenialentilkipo kilka kostek
mlecznej i
gorzkiej czekoladyMasło utrzeć z
cukrem pudrem na puch. Tabliczkę
gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej i wlać do masy
maślanej podczas ucierania.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao przesiać, dodać do masy
maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką.
Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże odstępy. Na połowie ułożyć po kilka lentilków a na reszcie pokrojoną
czekoladę i docisnąć.
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 10 minut.
Ciasteczka przy wyjmowaniu z piekarnika będą miękkie ale po chwili stwardnieją i nie będą sie kruszyć.
źródło przepisu Słodka Strona