ßßß

Wspólne gotowanie z dzieckiem to wspaniale spędzony czas, pomimo iż nie raz kuchnia wygląda jak po wojnie. Moja córeczka chętnie mi pomaga w kuchni, zawsze garnie się do gotowania i jak na swoje dwa i pół roku potrafi zrobić samodzielnie wiele rzeczy. Dla niej to wielka frajda a dla mnie pomoc i poczucie dobrze zagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami.Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie jadłam. Mocno czekoladowe, dosłownie rozpływają się w ustach. Może nie wyszły idealnie równe ale jak na wiek ich autorki to i tak są wspaniałe.
Składniki na około 30 dużych ciasteczek:220 g mąki pszennejłyżka kakao175 g miekkiego masła100 g gorzkiej czekoladyszczypta soli80 g cukru pudrułyżeczka proszki do pieczenialentilkipo kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekoladyMasło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże odstępy. Na połowie ułożyć po kilka lentilków a na reszcie pokrojoną czekoladę i docisnąć. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 10 minut. Ciasteczka przy wyjmowaniu z piekarnika będą miękkie ale po chwili stwardnieją i nie będą sie kruszyć.
źródło przepisu Słodka Strona