ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą

Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą

nazwa

Wykonanie

Najpierw zobaczyłam je u Kasi . Niestety wtedy moja mięta podupadała. Potem zupełnie o nich zapomniałam. Na szczęście Edytka pokazała je u siebie. Tym razem mięty miałam pod dostatkiem. Ciasteczka są mocno czekoladowe, mięciutkie, wilgotne w środku.
Składniki (na 18-21 ciastek, u mnie było 16):
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej mięty
szczypta soli
2 jajka
1/4 szklanki topionego masła (ok. 80-100 g) - dałam 80 g
Wykonanie:
W misce połączyć wszystkie suche składniki włącznie z miętą. Stopione i przestudzone masło połączyć z jajkami i wlać je do składników suchych. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (o wadze 35 g). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach (na jednej blasze 9 sztuk - trzy rzędy po trzy kuleczki).
Piec w 180 st.C przez 10 minut (nie dłużej, bo będą za suche). Studzić na blasze, bo gorące, tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/09/Czekoladowe-ciastka-ze-swieza-mieta.html