ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciastka w popękanej skorupce

Czekoladowe ciastka w popękanej skorupce

nazwa

Wykonanie

Proste, mocno czekoladowe ciasteczka. Ciasteczka są miękkie w środku a z wierzchu tworzy się chrupka i popękana skorupka, która daje też przyjemny efekt wizualny. Polecam:) Inspirację znalazłam w Miętowej kuchni .
Składniki (na około 40 ciasteczek):
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120g miękkiego masła
1 szklanka cukru (dałam 3/4)
2 jajka
1 łyżka jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
Wszystkie składniki zagnieść, połączyć i uformować kulę. Schłodzić w lodówce przez około 30min. Po tym czasie formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/02/czekoladowe-ciastka-w-popekanej-skorupce.html