Wykonanie
Święta to czas kiedy w kuchni jest pięknie, uroczo, słodko i pachnąco :)I właśnie z tą myślą postanowiłam zrobić
ciasteczka w kształcie prezencików, które podarowałam Najukochańszej osobie na świecie D:*Wielkie podziękowania dla
anyżkowo :)SKŁADNIKI:CIASTO:200 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
kakaoWYKONANIE:Do miski przełożyć miękkie
masło i
cukier puder - zmiksować na gładką masę.Przesiewamy
mąkę do osobnej miseczki, dodajemy
sól - wszystko dodajemy do
masła i dokładnie miksujemy.Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy
kakao. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Każdą część ciasta rozwałkować na max. 3 mm.Pokroić ciasto na paseczki: 2 paski jasnego ciasta i jeden paseczek
kakaowego ciasto 1,5 - 2 cm. + jeden paseczek max. 1 cm - ciemnego ciasta.Aby zrobić
ciasteczko należy: ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne ciasto i znowu jasne ciasto. Wzdłuż przeciąć te trzy warstwy i włożyć w pionie mały paseczek ciemnego ciasta i złożyć dwie części
ciasteczka.Z całości ciasta zrobić prezenciki. Z pozostałych części ciasta zrobić kokardki (wyciąć małe kwadraciki, przekroić w trójkąty i zrobić kokardki). Z jasnego ciasta zrobić kuleczkę i umieścić ją
między kokardkami.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, prezenciki ułożyć na nim.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni i piec
ciasteczka przez 13 minut.
Smacznego !