ßßß Cookit - przepis na Wiedeńskie ciasteczka maślane…

Wiedeńskie ciasteczka maślane…

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasta, ale przyznam szczerze, że jeszcze większą słabość mam do ciasteczek. Jeżeli mam wybór, do kubka kawy zawsze wybiorę ciasteczko… albo trzy, a najlepiej siedem :)) Przyznaję bez bicia – jem zdecydowanie za dużo ciasteczek ;)
Wiedeńskie ciasteczka są dość popularne i można je spotkać w wielu wersjach smakowych, np. czekoladowe, z dodatkiem cynamonu, czy proste waniliowe. Osobiście najbardziej kojarzę te ostatnie i je właśnie postanowiłam upiec.
Ciasteczka smakują dokładnie tak, jak je sobie wyobrażałam – są kruchutkie, maślane, pyszne. Niewielki dodatek czekolady dodaje im charakteru i podkreśla wspaniały maślany posmak, a wanilia sprawia, że nie są mdłe. Żałuję, że nie upiekłam ich wcześniej, bo uplasowały się w zdecydowanej czołówce najlepszych ciasteczek, które zdarzyło mi się jeść :)
Polecam :)
* przepis z „Mum’s Baking Book”, z moimi modyfikacjami
Składniki na około 12 – 15 ciasteczek:
100g miękkiego, niesolonego masła
30g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
110g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
około 50g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (użyłam mlecznej o zawartości kakao 51%)
Wykonanie:
Suche składniki przesiej, odłóż.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia.
Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj dokładnie, aż masa będzie gładka.
Przełóż ciasto do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj podłużne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 10 minut, aż ciasteczka zarumienią się delikatnie. Po upieczeniu pozostaw na kratce przez 15 minut, zanim przełożysz je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasteczka polej czekoladą.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/07/30/wiedenskie-ciasteczkaviennese-fingers