Wykonanie
Murzynki, brownie, czy flany
czekoladowe są niczym w porównaniu z tym obłędnym, ekstatycznym, ultra
czekoladowym ciastem. Będziesz zanurzać się w czekoladowej rozkoszy, aż powstaną włoski na przedramionach, a na kręgosłupie wibrować będą
czekoladowe ciarki. Malutkie, żeby nie powiedzieć niepozorne ciasto uwiedzie i rzuci na kolana sporą rzeszę czekoholików. Czarna Mamba - obłędna, niemal wytrawna czekoladowa rozkosz .
They say there's always
magic in the air… jak dawno w listopadzie nie zachłystywałam się ciepłym, pachnącym liśćmi i jesienią powietrzem. Wracam ze spaceru z psem, włączam ekspres do
kawy i ulubioną płytę. Posłuchajcie "On Browadway"Kurta Ellinga …Czarna mamba - ciężka, czekoladowa, intensywna. To niemalże "ekstrakt z
czekolady". Połączenie amerykańskiego "mud
cake " i "fudge
cake". Samo w sobie jest nie tylko za deserem, ale wręcz uzupełnieniem posiłku. Wystarczy
maleńki kawałek, by poczuć obłędną rozkosz
czekoladową. To nie jest ciasto dla
mięczaków, lecz prawdziwych koneserów mocnej, ciemnej
czekolady. Można podać do niego
kawę albo dobre
czerwone wino.
Czekoladową mambę piekę niezbyt często, to gigantyczna dawka
czekolady. Nie uwierzycie, ale ciasto pieczone w zaledwie 16cm tortownicy i to na dodatek z "
grzybkiem" wystarczy spokojnie nawet dla 8-10 osób. Moja córka zjada zaledwie cieniutki plasterek, jeszcze nie jest wytrawnym koneserem ciemnej
czekolady. My rozkoszujemy się nim powoli, jak tabliczką dobrej
czekolady...
Ciasto przełożone jest i okryte aksamitnym ganache z ciemnej
czekolady i oprószone wiórkami z ciemnej
czekolady. Jest niezbyt słodkie i proste do zrobienia. W sezonie jesienno-zimowym upieczcie je koniecznie! Jeśli serwujecie kilka ciast i deserów na przyjęciu rodzinnym,
czekoladową mambę podajcie jako ostatnią. Intensywnością smaku zgasi wszelkie inne cukiernicze kreacje na
stole.Jedzcie i grzeszcie!100g
masła150g
gorzkiej czekolady min 70%120g
cukru30g ciemnego
cukru muscovado25g
kakao250g
wody2
jajka170g przesianej
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotuj formę w kształcie okręgu o średnicy 16-18 cm lub zwykłą tortownicę, do której wstawisz grzybek", dzięki któremu ciasto będzie się piekło w formie okręgu. Wysmaruj formę
masłem.Rozgrzej piekarnik do 140 °C.
Masło,
czekoladę, oba rodzaje
cukru rozpuścić na parze, dodaj mocno ciepłą
wodę i dokładnie wymieszaj. Do nieco przestudzonej masy czekoladowej, dodaj lekko rozbite
jajka, a następnie przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Przelej ciasto do natłuszczonej formy i piecz do suchego patyczka - ok 30-40 minut. Po upieczeniu, wystaw ciasto z pieca do wystudzenia, a
potem przekrój w poprzek do przełożenia kremem. W międzyczasie przygotuj
czekoladowy ganache .
czekoladowy ganache do przełożenia i pokrycia wierzchu ciasta200g
masła200g
czekolady deserowej40g muscovado20g kremówki1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii20g
czekolady zetrzyj na wiórki na grubej tarceWszystkie składniki oprócz ostatniego kawałka
czekolady, rozpuść na parze (lub w mikrofali 3x30sec mieszając za każdym razem). Wymieszaj całość dokładnie, aż połączy się w lśniącą masę. 1/3 masy czekoladowej przełóż do miseczki i wstaw do lodówki do zgęstnienia. Gdy ta część będzie już gęsta i chłodna, przełóż nią wcześniej wystudzone i rozcięte w poprzek ciasto.Pozostały krem delikatnie podgrzej na parze i pokryj nim całe ciasto, wyrównując boki. Wierzch posyp wiórkami z
czekolady. Enjoy!