Wykonanie
Po długiej (a nawet bardzo długiej) przerwie wracam z przepisem na pyszne marmurkowe ciasto.Tak, wiem - tego typu ciacha są praktycznie banalnie proste do wykonania,ale jeśli pewnego wieczoru najdzie Was ochota na upieczenie czegoś smacznego, co będzie idealnie pasowało do porannej
kawy (lub w moim przypadku zielonej
herbaty),możecie śmiało skorzystać z tego właśnie przepisu.Dla wszystkich miłośników prostych do wykonania ciast...;-)
125g
masła100g
gorzkiej czekolady5
jajek125g
cukru125g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego* * *
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Żółtka miksujemy z
cukrem.Dodajemy roztopione i schłodzone
masło, a następnie
mąkę i
proszek do pieczenia.Tak przygotowaną masę rozdzielam na dwie części.Do jednej dodajemy rozpuszczoną
czekoladę, do drugiej - ekstrakt
waniliowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dzielimy na dwie porcje. Dodajemy do każdej masy.Masę wykładamy "na przemian" do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Za pomocą noża (lub - w moim przypadku -
bambusowego patyczka) tworzymy marmurkowy wzorek, "przeciągając" nim masę.Ciasto pieczemy w temp. 180 ° C (lub 160 ° C z termoobiegiem) przez ok. 45 minut.
Et voilà!Przepis zaczerpnięty z książki "
Czekolada" autorstwa Eric'a Lanlard'a.