Wykonanie
Czekoladowe ciasto, a w zasadzie bardziej
ciastko nazywane popularnie lawa
cake to zdecydowanie hit internetu. Ostatnio widzę je na każdym kroku i przez to strasznie mnie kusiło. Miałam je zrobić na Walentynki, ale ponieważ M. zaplanował nam wspaniałe atrakcje, musiałam przełożyć wykonanie ciasta.Jeśli nastawiacie się, że wyjdzie Wam za pierwszym razem..lepiej zmieńcie nastawienie :) Trzeba poświęcić przynajmniej dwa
ciastka "na próbę". Wystarczy chwilę za długo w piekarniku i z lawy nici, natomiast jeśli potrzymamy je za krótko - całe się rozpadnie.Moje wyszło za trzecim razem, wiem już ile muszę je piec żeby było idealne. I przyznam, że próbując każde po kolei (bo przecież wszystkie były PRZEPYSZNE), czuję trochę
czekoladowy przesyt :) Zdecydowanie brakowało mi
truskawek lub innych
owoców :)A jeszcze dwa na mnie patrzą.Ktoś chętny??
Potrzebujemy:100 g
mąki100 g
cukru drobnego do wypieków2 całe
jajka2
żółtkaekstrakt
waniliowy (łyżeczka)100 g
masła do pieczenia1 tabliczka
gorzkiej czekolady (około 100 g)
masło do wysmarowania foremek i
kakao do obsypania foremek po wysmarowaniu :)
Czekoladę i
masło rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (lub mikrofali - dla szybkich).
Jajka oraz
żółtka (wszystko razem) miksujemy z
cukrem do momentu uzyskania białego koloru masy. Dodajemy powoli ostudzoną
czekoladę, chwilę miksujemy, dodajemy
mąkę i ekstrakt
waniliowy.Ramekiny smarujemy
masłem i do środka wysypujemy
kakao (tak, żeby się lekko poprzyklejało).Ciasto wlewamy do środka.Pieczemy w rozgrzanym na 160 stopni piekarniku przez 12-18 minut.*Czas pieczenia zależy od piekarnika. Moje po 12 minutach były totalnie surowe, po 16 minutach podkręciłam temperaturę do 180 stopni i przez dwie minuty potrzymałam jeszcze w tej temperaturze - były idealne. Z kolei od początku pieczone w 180 stopniach przez 15 minut - wyszły zbyt upieczone. Musicie rozgryźć swój piekarnik!Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne też są pyszne:) Smacznego!