ßßß

Składniki:300 g gorzkiej czekolady o zaw. kakao co najmniej 70%,3 całe jaja,175 g masła,135 g mąki,135 g cukru,1 łyżka ekstraktu waniliowego,1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:ok. 100 g czekolady zetrzeć na tarce i wstawić do lodówki,Pozostałą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondlu razem z masłem. Masy nie gotować. Po rozpuszczeniu czekolady zestawić z ognia.Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i ekstraktem waniliowym.Do ubitych jaj dodawać stopniowo czekoladę i ubijać mikserem na wolnych obrotach.Mąkę przesiać przez sito i połączyć z pozostałymi składnikami stopniowo dodając ją do miksującej się masy. Dodać sól.Formę o wymiarach 20 x 30 wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto . Posypać czekoladą z lodówki.Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 25 minut w opcji z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Ciasto powinno być wilgotne w środku.