Wykonanie
Czekoladowy fondant, czasami nazywany
czekoladowym wulkanem, jest niesamowitym zakończeniem każdego obiadu. Najlepiej smakuje z
lodami waniliowymi.
Na 6 porcji:150g
masła, plus odrobina do posmarowania kokilek
kakao150g
gorzkiej czekolady3
jajka3
żółtka5 łyżek
cukru3 łyżki
mąkiRozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dobrze posmarować foremki i dokładnie wysypać
kakao.
Masło rozpuścić z
czekoladą w misce umieszczonej nad garnkiem lekko gotującej się
wody. Gdy się rozpuszczą, zdjąć z ognia i trzymać w cieple.Mikserem ubić
jajka i
żółtka z
cukrem na puszystą piankę. Ubitą masę wlać do
czekolady i przesiać
mąkę. Delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do foremek.Piec 9-10 minut, nie dłużej, gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka.Po wyciągnięciu trzeba odczekać minutkę i albo podawać w foremkach (nie będzie widoczny efekt wypływającego ciasta) albo pewnym ruchem przełożyć na talerz.Podawać na ciepło, najlepiej z miękkimi
lodami. Pycha....Smacznego!