Wykonanie
Wiśnie lubią się z
czekoladą, w szczególności, kiedy jest ona aromatyczna, gorzka oraz intensywnie pachnąca. Sielankę psuje nieco wizja drylowania
owoców, ale połączenie smakowe jest na tyle kuszące, a do tego sezon krótki, że jestem w stanie przecierpieć te kilka minut.
Potem już tylko
wiśnie otulone
czekoladowym kremem wylegują się na cienkim cieście w piekarniku, a później trafiają na talerze gości. Polecam to ciasto wszystkim, którzy lubią głęboki aromat
czekolady oraz słodko-kwaśny smak
wiśni.Ciasto na spód :270 g
mąki110 g
cukru120 g
masła4
żółtkaMasło rozpuszczamy w misce. Następnie dodajemy
żółtka oraz
cukier i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę i wygniatamy. Ciasto przekładamy do formy (moja miała 24 x 34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Następnie wstawiamy je na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Nadzienie :380 g
śmietany 12%100 g
gorzkiej czekolady120 g
masła1
jajko2 łyżki
kakao500 g
wiśniWiśnie myjemy, osuszamy, drylujemy i odlewamy z nich sok. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę następnie dodajemy do niej
śmietanę i dokładnie mieszamy.
Potem dodajemy
kakao,
cukier oraz
jajko po czym miksujemy masę przez 2-3 minuty. Masę przelewamy do formy z zapieczonym
spodem. Na wierzchu układamy
wiśnie. Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.