Wykonanie
Mocno
czekoladowe ciasto z dodatkiem
wiśni.
Składniki12 jaj12 łyżek
cukru12 łyżek
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoMasa50dkg.
masła4
żółtka2
jaja20dkg.
gorzkiej czekoladylitrowy słoik
wiśni z kompotu drylowanych1
galaretka wiśniowa1i 1/2 szklanki
cukru pudruSposób przygotowaniaSkładniki
biszkoptu podzielić na 3 równe części i upiec 3
biszkopty, czyli : 4
białka ubić na sztywno dodać 4 łyżki
cukru, ubijać do rozpuszczenia się
cukru, dodać
żółtka jeszcze chwile ubijać.
Mąkę wymieszać z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i łyżką
kakao, delikatnie połączyć z ubitymi
jajkami, wylać na formę o wymiarach 38/22cm. piec około 25-30 minut w temp. 160-175 *C. Tak samo zrobić 2 pozostałe
biszkopty.MASA:
Jaja wyszorować i sparzyć wrzątkiem, do głębokiego naczynia wbić 2 całe
jaja i 4
żółtka, wsypać
cukier puder, ubić na parze na puszystą masę, przestudzić.
Masło spienić porcjami dodawać ubite
jaja, rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladę.
Galaretkę rozpuścić w szklance
wody, lekko tężejącą dodawać porcjami do masy, na koniec dodać dobrze odsączone
wiśnie, wymieszać, przełożyć
biszkopty. Udekorować według uznania.