ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowo - migdałowa (bezglutenowa)

Tarta czekoladowo - migdałowa (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Choć słodyczom podziękowałam jakiś czas temu, to uwielbiam je piec.
Ciasta, głównie czekoladowe, piekę z myślą o moim Mężu.
I chociaż dokładam wszelkich starań, to on zawsze ulepsza moje wypieki ;).
Dla mnie: mocno czekoladowe ciasto, z wyczuwalnym aromatem kakao, słodkie rzekłabym mdląco słodkie.
Dla Niego: dodatkowo nutella na wierzch!
To jest rzecz, której nigdy nie zrozumiem, ale chyba ten typ tak ma ;)
No właśnie mój Słodki Pamper uwielbia wszelkiej maści słodkości.
Pierniczki, czekolady, czekoladki, babeczki, ciasta, serniki, marcepan...
Jednak sklepowe wypieki omijamy z daleka, służą raczej jako inspiracja do domowych kuchennych wybryków. Po prostu wolę sama upiec, choćby dwa razy w tygodniu ciasto, w którym znam wszystkie składniki niż podtruwać Lubego sklepowymi "ulepszaczami".
Tym samym zapraszam Was dzisiaj na ciasto.
Oczywiście czekoladowe!
potrzebujemy:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 100g cukru (dałam 80g)
- odrobinę wanilli (dodałam dwie szaszetki Dr. Oetkera)
- 100 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 1 łyżkę mąki (można pominąć)
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
W kąpieli wodnej stopić masło i czekoladę.
Przestudzić.
Dodać cukier, migdały, wanilię i całość wymieszać.
Dodać jajka, jedno po drugim i wymieszać do jednolitej masy.
Dalej mieszając dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Przełożyć do formy.
Piec w 160 stopniach przez 25-30 minut.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2014/10/tarta-czekoladowo-migdaowa-bezglutenowa.html