Wykonanie
Próba generalna przed świętami :) Ogólnie nie jestem fanką babek... ale znalazłam przepis, w którym do ciasta dodaje się całą tabliczkę
czekolady... jak mogłam nie spróbować? :) To wciąż babka, ale o wyjątkowym
czekoladowym smaku, więc nawet mi smakowała do małej czarnej. Polecam wszystkim, którym znudziły się baby
cytrynowe i inne jasne :)Przepis znalazłam w tomie 17 "101 przepisów", dodatkowi do "Świata kobiety".Składniki:1 tabliczka
gorzkiej czekolady5 jaj50 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solitłuszcz i
bułka tarta do formy
Wykonanie:
Czekolady łamiemy na małe kawałki, umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w gorącej kąpieli
wodnej. Odstawiamy do schłodzenia.
Żółtka oddzielamy od
białek,
białka schładzamy w lodówce.
Żółtka ucieramy z
masłem, dodajemy
cukier puder oraz przestudzoną
czekoladę.
Do masy dodajemy
mąkę przesianą razem z
proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy.Schłodzone
białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy czekoladowej i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Po upieczeniu przez parę minut zostawiamy ciacho w foremce, po czym delikatnie wyciągamy.Można oblać
polewą czekoladową lecz niekoniecznie. (Ja użyłam 1/2 tabliczki rozpuszczonej
czekolady z dodatkiem 3 łyżek
śmietanki kremówki).Smacznego! :)