Wykonanie
Jestem czekoladoholikiem, nieuleczalnym.
Czekoladowy fondant spróbowałam parę lat temu w restauracji i można powiedzieć, że była to miłość od pierwszego zjedzenia :) Kwestią czasu było odtworzenie tego smaku w domu. Idealny deser powinien
mieć ładną skorupkę z ciasta i delikatnie lejący gęsty środek. Uzyskanie idealnego fondant wymaga czasem paru prób- w zależności od piekarnika czas pieczenia może być nieco dłuższy lub krótszy. Ważne jest by użyć składników dobrej jakości- tutaj zamienniki się nie sprawdzą.SKŁADNIKI: (2 kokilki)62 g
czekolady (minimum 60%
kakao)62 g
masła2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
mąki pszennej1
jajko1
żółtkomasło do wysmarowania kokilek
kakao do wysypania kokilek
Masło i
czekoladę rozpuścić i przestudzić.
Jajka roztrzepać z
cukrem. Do masy jajecznej dodać
masło z
czekoladą i
mąkę. Dobrze wymieszać. Kokilki wysmarować
masłem i obsypać
kakao. Masę przełożyć do kokilek, piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 7-8 minut. Delikatnie przełożyć na talerz i podawać ciepłe.