ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy fondant / lava cake

Czekoladowy fondant / lava cake

nazwa

Wykonanie

Jestem czekoladoholikiem, nieuleczalnym. Czekoladowy fondant spróbowałam parę lat temu w restauracji i można powiedzieć, że była to miłość od pierwszego zjedzenia :) Kwestią czasu było odtworzenie tego smaku w domu. Idealny deser powinien mieć ładną skorupkę z ciasta i delikatnie lejący gęsty środek. Uzyskanie idealnego fondant wymaga czasem paru prób- w zależności od piekarnika czas pieczenia może być nieco dłuższy lub krótszy. Ważne jest by użyć składników dobrej jakości- tutaj zamienniki się nie sprawdzą.
SKŁADNIKI: (2 kokilki)
62 g czekolady (minimum 60% kakao)
62 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
masło do wysmarowania kokilek
kakao do wysypania kokilek
Masło i czekoladę rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać z cukrem. Do masy jajecznej dodać masło z czekoladą i mąkę. Dobrze wymieszać. Kokilki wysmarować masłem i obsypać kakao. Masę przełożyć do kokilek, piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 7-8 minut. Delikatnie przełożyć na talerz i podawać ciepłe.
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/07/czekoladowy-fondant-lava-cake.html