Wykonanie
Plan był taki żeby zrobić jakiś wspólny prezent, pomysłów było od groma, ale były one trochę niewykonalne, więc w końcu każdy dał coś od siebie. Ja z racji tego, że lubię wypieki, postanowiłem przygotować coś słodkiego. Myślałem, dumałem, szukałem po blogach i nic.W końcu wymyśliłem, że zrobię kombinację kilku przepisów... Tak powstał
kakaowy tort z
bezą :) Trochę to odważne, bo robiłem coś takiego po raz pierwszy i istniało ryzyko, że będzie przesadzony w swej słodkości. Jednak nie było chyba aż tak źle, bo wszyscy się nim zachwycali, a i mi smakował :)
biszkopt:5
jajek5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodawać kolejno
żółtka,
mąkę i
proszek do pieczenia. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w temperaturze 180 °C ok. 30 minut. Po upieczeniu podzielić na dwie części i ostudzić. Następnie nasączyć filiżanką
kawy.krem:5
żółtek500 g
masła2 filiżanki rozpuszczonej
kawy2 szklanki
cukru pudruŻółtka utrzeć na parze ze szklanką
cukru pudru, odstawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo pozostałą
kawę i ucierać mikserem do połączenia składników.
Masło utrzeć z resztą
cukru pudru. Dodać masę z
żółtek i
kawy, utrzeć.
Biszkoptowy spód posmarować przygotowanym kremem i nakryć drugim
biszkoptem. Wierzch
tortu oraz boki posmarować resztą kremu.
beza:2
białka3 szklanki
cukrusok z połowy
cytrynyBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier oraz
sok z cytryny. Ucierać do dokładnego połączenia składników. Na papierze do pieczenia odrysować spód tortownicy. Na papier wyłożyć ubitą masę z
białek według linii koła. Piec ok. 40 minut w temperaturze 120 °C. Upieczoną i wystudzoną
bezę położyć na tort.
Bezę oprószyć delikatnie ciemnym
kakao. Boki
tortu udekorować wiórkami
gorzkiej czekolady.do dekoracji:1 tabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki ciemnego
kakaoSmacznego! :)