ßßß Cookit - przepis na tort kawowy z bezą

tort kawowy z bezą

nazwa

Wykonanie

Plan był taki żeby zrobić jakiś wspólny prezent, pomysłów było od groma, ale były one trochę niewykonalne, więc w końcu każdy dał coś od siebie. Ja z racji tego, że lubię wypieki, postanowiłem przygotować coś słodkiego. Myślałem, dumałem, szukałem po blogach i nic.
W końcu wymyśliłem, że zrobię kombinację kilku przepisów... Tak powstał kakaowy tort z bezą :) Trochę to odważne, bo robiłem coś takiego po raz pierwszy i istniało ryzyko, że będzie przesadzony w swej słodkości. Jednak nie było chyba aż tak źle, bo wszyscy się nim zachwycali, a i mi smakował :)
biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodawać kolejno żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 180 °C ok. 30 minut. Po upieczeniu podzielić na dwie części i ostudzić. Następnie nasączyć filiżanką kawy.
krem:
5 żółtek
500 g masła
2 filiżanki rozpuszczonej kawy
2 szklanki cukru pudru
Żółtka utrzeć na parze ze szklanką cukru pudru, odstawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo pozostałą kawę i ucierać mikserem do połączenia składników. Masło utrzeć z resztą cukru pudru. Dodać masę z żółtek i kawy, utrzeć.
Biszkoptowy spód posmarować przygotowanym kremem i nakryć drugim biszkoptem. Wierzch tortu oraz boki posmarować resztą kremu.
beza:
2 białka
3 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz sok z cytryny. Ucierać do dokładnego połączenia składników. Na papierze do pieczenia odrysować spód tortownicy. Na papier wyłożyć ubitą masę z białek według linii koła. Piec ok. 40 minut w temperaturze 120 °C. Upieczoną i wystudzoną bezę położyć na tort. Bezę oprószyć delikatnie ciemnym kakao. Boki tortu udekorować wiórkami gorzkiej czekolady.
do dekoracji:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2012/12/bezowo-kakaowy-eksperyment.html