Wykonanie
Cudowne, bardzo aromatyczne, kruche babeczki wywodzące się z Anglii. Połączenie
migdałowego ciasta z nadzieniem
bakaliowym doprowadzi do szaleństwa Wasze
kubki smakowe. Teraz
mogę powiedzieć, że czuję zbliżające się Święta. Cały dom bowiem pachnie słodko. Rzadko kiedy wynajduję przepis, który tak bardzo przypada mi do gustu. Ten zagości na stałe w moim Świątecznym menu! Deser podałam z kremem
pomarańczowym.Składniki (12 sztuk):kruche ciasto250 g
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru30 g blanszowanych
migdałówszczypta
soli150 g
margaryny Palma (Bielmar)2
żółtka30 ml zimnej
wodymasło migdałowe170 g blanszowanych
migdałów100 g
margaryny Palma (Bielmar)5 łyżek
cukru pudru2
jajka2 łyżeczki ekstraktu
migdałowegokrem
pomarańczowy250 g
serka mascarpone5 łyżek
likieru pomarańczowegomincemeat100 g
rodzynek golden jumbo350 g
rodzynek sułtanek200 g
suszonej żurawiny100 g kandyzowanych skórek z
cytrusów50 g
brązowego cukruskórka i sok z 1
pomarańczyskórka i sok z 1
cytryny1/2 łyżeczki
przyprawy do piernikaszczypta startej
gałki muszkatołowej1 łyżka ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczki
kardamonu2 łyżki
miodu wielokwiatowego6 łyżek czerwonego, półsłodkiego
wina6 łyżek
rumu2 łyżki
likieru migdałowegoponadto
cukier puderskórka z cytryny i
pomarańczyPrzygotowujemy
bakaliową masę - mincemeat.Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Całość owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120*C na 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu odstawiamy
bakalie do wystudzenia.Zagniatamy kruche ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę oraz
cukier puder. Dodajemy zmielone
migdały. Twarde i zimne
masło ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z
mąką i
cukrem. Dokładamy
sól,
żółtka oraz
wodę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo ciasto będzie wymagało podsypywania
mąką, przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde. Największym sprzymierzeńcem są tutaj zimny blat i ręce. Formujemy kulę, którą owijamy folią. Przed pieczeniem należy ciasto chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.Przygotowujemy
masło migdałowe.W misie miksera umieszczamy miękkie
masło i
cukier puder. Miksujemy. Do kremowej piany dodajemy
jajka i ekstrakt
migdałowy. Mieszamy chwilę całość i dokładamy zmielone
migdały. Łączymy składniki.
Masło migdałowe odkładamy do lodówki na 30 minut.Pieczemy babeczki.Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z osobna rozwałkowujemy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z jednego ciasta wykrawamy kółka, którymi wylepimy dno naszych foremek, a z drugiego kółka, które będą stanowiły wierzch babeczek (w nich tez możemy powycinać różne wzorki np. gwiazdki, serduszka).Foremki smarujemy
masłem. Wylepiamy je
ciastem. Wnętrze wypełniamy
bakaliami, aż po same brzegi. Babeczki przykrywamy pozostałym
ciastem. Na każdym
ciastku umieszczamy po łyżce
masła migdałowego (pod wpływem ciepła
masło się rozpłynie i utworzy na powierzchni babeczek
migdałową, chrupiącą skorupkę). Mince
pies wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 25-30 minut.Przygotowujemy krem
pomarańczowy.
Serek mascarpone ucieramy z
likierem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.Gotowe babeczki oprószamy obficie
cukrem pudrem. Dekorujemy je kremem
pomarańczowym i skórką z
cytrusów. Serwujemy jeszcze ciepłe.
Moje Mince
Pies zgłaszam do konkursu: