Wykonanie
To już ostatni dzwonek, by upiec Christmas
Cake, tradycyjne świąteczne angielskie ciasto z
bakaliami . Wymaga ono bowiem kilku tygodni leżakowania i systematycznego dokarmiania. Christmas
cake, jest bardzo specyficznym
ciastem, z ogromną ilością
bakali, ostre, korzenne, nasączone
brandy. Niektórzy je lubią inni nie. Ja myślę, że warte jest wypróbowania. Tym, którzy uwielbiają ciasta z
bakaliami na pewno posmakuje. Jest to moje drugie tego rodzaju ciasto, pierwsze, było ekspresowe wg Nigelli, nie wymagało tak długiego leżakowania(piekłam je tydzień przez świętami, to, jest bardziej tradycyjne. Podczas przygotowania, nie udało mi się ustrzec od błędów, nieuważnie przeczytałam wskazówki dotyczące ochrony ciasta podczas pieczenia i jak dla mnie za mocno się przypiekło. Ciasto wymaga bardzo długiego, choć w niskiej temperaturze, pieczenia, dlatego taka ochrona( podwójny wyłożenie foremki, podwójnie przykryty wierzch i dodatkowo jeszcze jedno "
okrycie" papierem) jest konieczna. Zachęcam więc do wypróbowania przepisu, a sama cierpliwie czekam na końcowy efekt.Przepis z "Delia's Happy Christmas"
450 g koryntek175 g sułtanek175 g
rodzynek50 g
czereśni kandyzowanych, wypłukanych, wysuszonych i drobno posiekanych50 g kandyzowanych skórek
cytrusowych3 łyżki
brandy225 g
mąki1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej, świeżo utartej1/2 łyżeczki
przyprawy do pierników (mixed spice)225 g
masła225 g
brązowego cukru (soft brown)4
jajka50 g
migdałów, posiekanych (mogą być w skórkach)1 łyżeczka deserowa melasy (black treacle)starta skórka z 1
cytrynystarta skórka z 1
pomarańczy110 g
migdałów - opcjonalnie, gdy zrezygnujemy z lukruDzień przed pieczeniem, wszystkie
bakalie(oprócz
orzechów) umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie z 3 łyżkami
brandy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12 godzin.Tortownicę o średnicy 20 cm lub foremkę kwadratową o bokach 18 cm natłuszczamy i wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Dla dodatkowej ochrony osłaniamy papierem również foremkę z zewnątrz.Piekarnik nastawiamy na 140 st CDo dużej miski przesiewamy
mąkę,
sól i
przyprawy. W oddzielnej misce ubijamy
masło i
cukier do białości.W innej misce ubijamy
jajka i dodajemy po 1 łyżce do masy
maślanej. Dobrze ubijamy. Dodajemy
mąki i
przyprawy i powoli mieszamy. Dodajemy
bakalie, posiekane
migdały, startą skórkę oraz melasę. Całość mieszamy.Przenosimy masę do przygotowanej foremki i jeśli nie będziemy ciasta lukrować, układamy na wierzchu
migdały. Przykrywamy wierzch ciasta podwójnym papierem do pieczenia z wyciętą po środku dziurką o średnicy 2 cm (to dodatkowa ochrona w czasie długiego pieczenia). Pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 4 godz 30 min - 4 godz 45 min (czasami może to trwać dłużej) nie otwierając piekarnika przed upływam 4 godzin.Ciasto studzimy przez pół godziny w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Zimne "dokarmiamy"
brandy (w tym celu musimy w cieście zrobić dziurki wykałaczkami i łyżeczką wlewać w nie
brandy) Zawijamy w podwójny papier i umieszczamy w foliowym worku. Dokarmiamy raz w tygodniu, aż do momentu, gdy zamierzamy ciasto polukrować lub zjeść je.