ßßß Cookit - przepis na Christmas Cake - angielskie ciasto świąteczne

Christmas Cake - angielskie ciasto świąteczne

nazwa

Wykonanie

To już ostatni dzwonek, by upiec Christmas Cake, tradycyjne świąteczne angielskie ciasto z bakaliami . Wymaga ono bowiem kilku tygodni leżakowania i systematycznego dokarmiania. Christmas cake, jest bardzo specyficznym ciastem, z ogromną ilością bakali, ostre, korzenne, nasączone brandy. Niektórzy je lubią inni nie. Ja myślę, że warte jest wypróbowania. Tym, którzy uwielbiają ciasta z bakaliami na pewno posmakuje. Jest to moje drugie tego rodzaju ciasto, pierwsze, było ekspresowe wg Nigelli, nie wymagało tak długiego leżakowania(piekłam je tydzień przez świętami, to, jest bardziej tradycyjne. Podczas przygotowania, nie udało mi się ustrzec od błędów, nieuważnie przeczytałam wskazówki dotyczące ochrony ciasta podczas pieczenia i jak dla mnie za mocno się przypiekło. Ciasto wymaga bardzo długiego, choć w niskiej temperaturze, pieczenia, dlatego taka ochrona( podwójny wyłożenie foremki, podwójnie przykryty wierzch i dodatkowo jeszcze jedno "okrycie" papierem) jest konieczna. Zachęcam więc do wypróbowania przepisu, a sama cierpliwie czekam na końcowy efekt.
Przepis z "Delia's Happy Christmas"
450 g koryntek
175 g sułtanek
175 g rodzynek
50 g czereśni kandyzowanych, wypłukanych, wysuszonych i drobno posiekanych
50 g kandyzowanych skórek cytrusowych
3 łyżki brandy
225 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo utartej
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników (mixed spice)
225 g masła
225 g brązowego cukru (soft brown)
4 jajka
50 g migdałów, posiekanych (mogą być w skórkach)
1 łyżeczka deserowa melasy (black treacle)
starta skórka z 1 cytryny
starta skórka z 1 pomarańczy
110 g migdałów - opcjonalnie, gdy zrezygnujemy z lukru
Dzień przed pieczeniem, wszystkie bakalie(oprócz orzechów) umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie z 3 łyżkami brandy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12 godzin.
Tortownicę o średnicy 20 cm lub foremkę kwadratową o bokach 18 cm natłuszczamy i wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Dla dodatkowej ochrony osłaniamy papierem również foremkę z zewnątrz.
Piekarnik nastawiamy na 140 st C
Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól i przyprawy. W oddzielnej misce ubijamy masło i cukier do białości.
W innej misce ubijamy jajka i dodajemy po 1 łyżce do masy maślanej. Dobrze ubijamy. Dodajemy mąki i przyprawy i powoli mieszamy. Dodajemy bakalie, posiekane migdały, startą skórkę oraz melasę. Całość mieszamy.
Przenosimy masę do przygotowanej foremki i jeśli nie będziemy ciasta lukrować, układamy na wierzchu migdały. Przykrywamy wierzch ciasta podwójnym papierem do pieczenia z wyciętą po środku dziurką o średnicy 2 cm (to dodatkowa ochrona w czasie długiego pieczenia). Pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 4 godz 30 min - 4 godz 45 min (czasami może to trwać dłużej) nie otwierając piekarnika przed upływam 4 godzin.
Ciasto studzimy przez pół godziny w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Zimne "dokarmiamy" brandy (w tym celu musimy w cieście zrobić dziurki wykałaczkami i łyżeczką wlewać w nie brandy) Zawijamy w podwójny papier i umieszczamy w foliowym worku. Dokarmiamy raz w tygodniu, aż do momentu, gdy zamierzamy ciasto polukrować lub zjeść je.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/11/christmas-cake-angielskie-ciasto.html