Wykonanie
Uwielbiam desery, które serwuje się na ciepło. Wszelkiego rodzaju brownie, tarty, szarlotki czy
owoce zapiekane pod kruszonką. Jeśli jeszcze dodatkowo dochodzą do tego
lody - to już w ogóle jestem wniebowzięta.To, co tym razem przygotowałam do tzw. "
kawy" nie jest żadnym z powyższych przysmaków, lecz wierzcie mi na słowo - jest ni mniej, ni więcej tylko SZAŁOWE.Oto przedstawiam
absolutną rewelację.
Ciasto totalnie
pomarańczowe. Nadzwyczaj aromatyczne, lekkie i bardzo wilgotne.Ciasto - marzenie. Proste, mało czasochłonne i przepyszne, mówiąc krótko.
Składniki: dla tradycyjnej okrągłej formy o średnicy 24 cm (choć ja przygotowywałam z połowy porcji w formie prostokątnej)czas pieczenia ok. 30-40 minoryginalny przepis zaczerpnięty ze strony Davida Lebovitz'a, którego blog szczerze polecamciastoskórka starta z 4
pomarańczyskórka starta z 1
cytryny300 g
cukru200 g
masła o tzw. temp. pokojowej240 g
migdałów (mogą też być mielone)110 g
mąki4
jajka o tzw. temp. pokojowejszczypta
solisyrop pomarańczowy180 ml soku z
pomarańczy i
cytryny (wykorzystajcie do tego obtarte ze skórki
owoce)75 g
cukruPrzygotowanie:ciastoRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub nasmaruj ją tłuszczem i obsyp
kaszą manną.Zmiel w melakserze
cukier wraz ze skórką startą z
cytryny i
pomarańczy.W misce zmiksuj na gładką masę
masło z mieszaniną
cukru i
cytrusowych skórek.Zmiel (razem) w melakserze
migdały,
mąkę i
sól.
Migdały muszą być miałkie.Dodaj do
masła połowę migdałowej mikstury a następnie
jajka - jedno po drugim, zatrzymując od czasu do czasu mikser, by zeskrobać ciasto z
boków miski.Dodaj resztę migdałowej masy i miksuj tak długo, aż wszystkie składniki idealnie się połączą (ok. 3-5 min).Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.Piecz ok. 30 - 40 minut, sprawdzając co pewnien czas patyczkiem (począwszy od ok. 20 minuty pieczenia). Ciasto powinno być upieczone, ale wilgotne - w związku z czym patyczek nie powinien być idealnie czysty, ale też nie oblepiony
ciastem. Ja korzystam z elektrycznego piekarnika, środkowej półki, program nastawiony na pieczenie "od dołu".W czasie pieczenia ciasta przygotuj
syrop.Kiedy ciasto będzie gotowe - wyjmij je z piekarnika i
póki będzie gorące wklep w nie (przy pomocy pędzelka) część
syropu pomarańczowego. Pozostały
syrop przelej do słoiczka i wstaw do lodówki - przyda się do późniejszego serwowania ciasta na ciepło.Pozostaw ciasto w formie do całkowitego wystygnięcia .
syropW rondlu doprowadź do wrzenia sok z
cytrusów z
cukrem. Gotuj tak długo aż
cukier się rozpuści a następnie zdejmij z ognia.Wg mnie, ciasto to jest najlepsze, kiedy jest podawane na ciepło z
lodami waniliowymi. W tym celu każdą przeznaczoną do spożycia porcję podgrzewamy przez ok. 1 minutę w mikrofalówce, następnie nasączamy
syropem pomarańczowym (by ciasto za każdym razem było przyjemnie wilgotne) i wstawiamy na kolejne 1 - 2 min do mikrofali. Dodajemy gałkę
lodów waniliowych i voila!Niebo, tudzież
pomarańcze, w gębie :)
Smacznego!