Wykonanie
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/883945277.JPG)
Genialne
ciasteczka, tym bardziej, że jest możliwość przyrządzenia ich na różne sposoby. Najważniejsze to przygotować 3 godziny wcześniej ciasto, które schładza się w lodówce, a
potem możecie szybko przygotować
ciasteczka o smaku jaki tylko wam się
zamarzy.
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/-1900905116.JPG)
Czas:przyrządzanie: 15 minutchłodzenie ciasta: 3 godzinypieczenie: 15 minut
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/-1773612086.JPG)
Trudność:Łatwe.Ilość porcji:ok. 24 szt.Składniki:
Cytrynki z
Rumem ETERNO 2 słoiki - pokrojone w kostkę 3 plastry, reszta całe plastry na wierzch ciasta
Pomarańcze w
syropie ETERNO
Cytryna150g miękkiego
masłajajka - 2 sztuki, w tym 1
jajko do ciasta i 1
żółtko do posmarowania gotowego ciasta200g drobno zmielonych
migdałów100g
cukru200g
mąkicukier kryształ do posypania
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/-1197205989.JPG)
Przyrządzanie:Ciasto przyrządzamy na 3 godziny przed pieczeniem:3 plastry
cytryn kroimy w drobną kostkę.
Masło z
jajkiem ucieramy na gładką masę, dodajemy
migdały (ja użyłam
mąki migdałowej),
cukier,
mąkę, oraz pokrojone w kostkę
cytrynki. Dodajemy 2 łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej
cytryny i 2 łyżeczki
syropu ze słoiczka z Cytrynek. Do pewnego momentu ucierałam ciasto w mikserze, ale jak dodałam już
mąkę to musiałam zagnieść ciasto ręką.
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/-378402546.JPG)
Zagniatamy ciasto i formujemy 2 wałki o średnicy około 6cm, zawijamy w folię i odkładamy na 3 godziny do lodówki.
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/990093039.JPG)
Po schłodzeniu ciasta, szykujemy się do przygotowania
ciasteczek do upieczenia. Szykujemy słoiczki z
Cytrynkami i ubijamy
żółtko.
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/371480975.JPG)
Rozgrzewamy piekarnik do 180st.C. Każdy wałek ciasta kroimy na kółka o grubości około 5-7mm, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/41945856.JPG)
Szklanką z dnem o mniejszej średnicy niż nasze
ciasteczka robimy delikatne wgniecenia w każdym krążku
ciasteczka. Smarujemy je rozmąconym
żółtkiem i w każdym wgłębieniu kładziemy plaster Cytrynek.
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/-840720139.JPG)
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/105700254.JPG)
Mnie skończył się słoiczek cytrynek, więc wyciągnęłam
Pomarańcze w
syropie i część
ciastek zrobiłam z nimi. Były pyszne, bardziej wilgotne, chyba dlatego, że plastry
pomarańczy są większe od cytrynek, a wyjmując je ze słoiczka specjalnie ich nie odsączałam, żeby otulone gęstym
syropem dodały słodkości
ciastkom!
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/2139144062.JPG)
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 15 minut.
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/-1977490537.JPG)
Po wyjęciu posypujemy
cukrem kryształem, bardziej dla ozdoby niż do osłodzenia, bo przecież plastry cytrynek i
pomarańczy są same w sobie dosyć słodkie.
![](/Data/Images/przysmakieterno.blogspot.com\2015_slash_06_slash_ciasteczka-cytrynki-cytryniaczki/l/-1977766739.JPG)
Uwaga!Polecamy Tobie i sami na pewno przetestujemy dodać inne smaki cytrynek ETERNO, np.
Cytrynki z Kwiatem Czarnego Bzu albo z
Cynamonem a nawet
limonki albo połączyć różne smaki
owoców w
syropie ! A dalej możecie popuścić swoje
wodze fantazji i użyć różnych smaków
konfitur.Smacznego!