Wykonanie
Genialne
ciasteczka, tym bardziej, że jest możliwość przyrządzenia ich na różne sposoby. Najważniejsze to przygotować 3 godziny wcześniej ciasto, które schładza się w lodówce, a
potem możecie szybko przygotować
ciasteczka o smaku jaki tylko wam się
zamarzy.
Czas:przyrządzanie: 15 minutchłodzenie ciasta: 3 godzinypieczenie: 15 minut
Trudność:Łatwe.Ilość porcji:ok. 24 szt.Składniki:
Cytrynki z
Rumem ETERNO 2 słoiki - pokrojone w kostkę 3 plastry, reszta całe plastry na wierzch ciasta
Pomarańcze w
syropie ETERNO
Cytryna150g miękkiego
masłajajka - 2 sztuki, w tym 1
jajko do ciasta i 1
żółtko do posmarowania gotowego ciasta200g drobno zmielonych
migdałów100g
cukru200g
mąkicukier kryształ do posypania
Przyrządzanie:Ciasto przyrządzamy na 3 godziny przed pieczeniem:3 plastry
cytryn kroimy w drobną kostkę.
Masło z
jajkiem ucieramy na gładką masę, dodajemy
migdały (ja użyłam
mąki migdałowej),
cukier,
mąkę, oraz pokrojone w kostkę
cytrynki. Dodajemy 2 łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej
cytryny i 2 łyżeczki
syropu ze słoiczka z Cytrynek. Do pewnego momentu ucierałam ciasto w mikserze, ale jak dodałam już
mąkę to musiałam zagnieść ciasto ręką.
Zagniatamy ciasto i formujemy 2 wałki o średnicy około 6cm, zawijamy w folię i odkładamy na 3 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu ciasta, szykujemy się do przygotowania
ciasteczek do upieczenia. Szykujemy słoiczki z
Cytrynkami i ubijamy
żółtko.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st.C. Każdy wałek ciasta kroimy na kółka o grubości około 5-7mm, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
Szklanką z dnem o mniejszej średnicy niż nasze
ciasteczka robimy delikatne wgniecenia w każdym krążku
ciasteczka. Smarujemy je rozmąconym
żółtkiem i w każdym wgłębieniu kładziemy plaster Cytrynek.
Mnie skończył się słoiczek cytrynek, więc wyciągnęłam
Pomarańcze w
syropie i część
ciastek zrobiłam z nimi. Były pyszne, bardziej wilgotne, chyba dlatego, że plastry
pomarańczy są większe od cytrynek, a wyjmując je ze słoiczka specjalnie ich nie odsączałam, żeby otulone gęstym
syropem dodały słodkości
ciastkom!
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 15 minut.
Po wyjęciu posypujemy
cukrem kryształem, bardziej dla ozdoby niż do osłodzenia, bo przecież plastry cytrynek i
pomarańczy są same w sobie dosyć słodkie.
Uwaga!Polecamy Tobie i sami na pewno przetestujemy dodać inne smaki cytrynek ETERNO, np.
Cytrynki z Kwiatem Czarnego Bzu albo z
Cynamonem a nawet
limonki albo połączyć różne smaki
owoców w
syropie ! A dalej możecie popuścić swoje
wodze fantazji i użyć różnych smaków
konfitur.Smacznego!