ßßß Cookit - przepis na LEMON CURD krem cytrynowy

LEMON CURD krem cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam coś bardzo kuszącego nie tylko swoim wyglądem, ale i zniewalającym smakiem. Kto pokusił się na wykonanie tego kremu z pewnością nie poprzestaje na tym jednym razie, bo jest on tak mega smaczny, że nie da się inaczej, tylko trzeba sukcesywnie robić kolejne jego porcje. Krem robię w oparciu o przepis pochodzący ze strony www.couponclippingcook.com . Zmodyfikowałam co nieco dostosowując do własnych upodobań.
Jak zauważyłam ważna jest kolejność dodawania składników, właśnie taka, jak na wspomnianej stronie. Pierwsze co trzeba zrobić to potraktować tłuszcz kwasem, czyli do masła dodać sok cytrynowy, wówczas dzięki takiej reakcji otrzymamy gęsty krem, bez konieczności dodawania zagęszczaczy.
Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, wspaniały dodatek do ciast, deserów, pieczywa. Świetny również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)
Składniki :
sok z 4 aromatycznych cytryn (ok. 250 ml)
starta skórka z 4 aromatycznych cytryn
starta skórka z 1 aromatycznej pomarańczy (opcjonalnie)
200 g masła
2 szklanki cukru
4 jajka
2 żółtka
Wykonanie :
Cytryny (i ewentualnie pomarańczę) dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką) i sparzamy dużą ilością wrzątku. Jeżeli podczas sparzania cytryn wydzieli się przyjemny aromat limonenu oznacza to, że uzyskany krem będzie najsmaczniejszy.
Sparzone cytryny (i ewentualnie pomarańczę) osuszamy i ścieramy skórkę (tylko jej zewnętrzną żółtą część, bo wewnętrzna, biała jest gorzka). Cytryny kroimy wszerz na pół i wyciskamy sok.
Do garnka o grubym dnie wkładamy kostkę masła. Garnek umieszczamy w większym garnku z gotującą się wodą. Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryn, a następnie wsypujemy startą skórkę cytrynową i ewentualnie startą skórkę pomarańczową.
Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka z żółtkami i miksujemy jeszcze ok.1 minuty.
Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej mieszamy np. dużą łyżką ok. 10 minut (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). Można stale miksować mechanicznie lub pod koniec, jak kto woli.
Wyjmujemy z kąpieli wodnej garnek z kremem i odstawiamy do ostudzenia. Przecieramy przez sitko, aby usunąć startą skórkę. Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.
Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać sie zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-winnego smaku i cytrynowego aromatu. Tak schłodzony znacznie gestnieje.
Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale nigdy nie pozwoliliśmy mu na tak długie bytowanie. Jest nadzwyczaj smaczny, by mógł dotrwać do tego czasu :)
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/03/LEMON-CURD-krem-cytrynowy.html