Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam coś bardzo kuszącego nie tylko swoim wyglądem, ale i zniewalającym smakiem. Kto pokusił się na wykonanie tego kremu z pewnością nie poprzestaje na tym jednym razie, bo jest on tak mega smaczny, że nie da się inaczej, tylko trzeba sukcesywnie robić kolejne jego porcje. Krem robię w oparciu o przepis pochodzący ze strony www.couponclippingcook.com . Zmodyfikowałam co nieco dostosowując do własnych upodobań.Jak zauważyłam ważna jest kolejność dodawania składników, właśnie taka, jak na wspomnianej stronie. Pierwsze co trzeba zrobić to potraktować tłuszcz kwasem, czyli do
masła dodać
sok cytrynowy, wówczas dzięki takiej reakcji otrzymamy gęsty krem, bez konieczności dodawania zagęszczaczy.Lemon
curd to przepyszny krem
cytrynowy, wspaniały dodatek do ciast, deserów,
pieczywa. Świetny również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)
Składniki :sok z 4 aromatycznych
cytryn (ok. 250 ml)starta skórka z 4 aromatycznych
cytrynstarta skórka z 1 aromatycznej
pomarańczy (opcjonalnie)200 g
masła2 szklanki
cukru4
jajka2
żółtkaWykonanie :
Cytryny (i ewentualnie
pomarańczę) dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką) i sparzamy dużą ilością wrzątku. Jeżeli podczas sparzania
cytryn wydzieli się przyjemny aromat limonenu oznacza to, że uzyskany krem będzie najsmaczniejszy.Sparzone
cytryny (i ewentualnie
pomarańczę) osuszamy i ścieramy skórkę (tylko jej zewnętrzną żółtą część, bo wewnętrzna, biała jest gorzka).
Cytryny kroimy wszerz na pół i wyciskamy sok.Do garnka o grubym dnie wkładamy kostkę
masła. Garnek umieszczamy w większym garnku z gotującą się
wodą. Gdy
masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem
sok z cytryn, a następnie wsypujemy startą
skórkę cytrynową i ewentualnie startą
skórkę pomarańczową.Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami
cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej
jajka z
żółtkami i miksujemy jeszcze ok.1 minuty.Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej mieszamy np. dużą łyżką ok. 10 minut (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje
kisielu). Można stale miksować mechanicznie lub pod koniec, jak kto woli.Wyjmujemy z kąpieli
wodnej garnek z kremem i odstawiamy do ostudzenia. Przecieramy przez sitko, aby usunąć startą skórkę. Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać sie zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-
winnego smaku i
cytrynowego aromatu. Tak schłodzony znacznie gestnieje.Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale nigdy nie pozwoliliśmy mu na tak długie bytowanie. Jest nadzwyczaj smaczny, by mógł dotrwać do tego czasu :)