Wykonanie
Dundee
cake, to tradycyjne szkockie ciasto na Boże Narodzenie . Pieczone podobnie jak angielskie ciasto świąteczne, nie wymaga jednak nasączania
alkoholem, ani dojrzewania przez tak długi czas. Dobrze jest jednak, by ciasto choć przez kilka dni poleżało szczelnie owinięte papierem i folią. Charakterystyczną cechą dundee
cake jest wierzch ciasta przyozdobiony blanszowanymi
migdałami. Środek - cały naszpikowany
bakaliami. Dla miłośników wszelkiej
maści keksów będzie to nie lada przysmak.
175 g
masła, miękkiego175 g drobnego
cukruskórka starta z 1
cytryny4
jajka, lekko ubite225 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g mielonych
migdałów130 g
rodzynek sułtanek100 g
rodzynek koryntek50 g skórki kandyzowanej mieszanej50 g
czereśni kandyzowanych, pokrojonych w ćwiartki75 g całych
migdałów, blanszowanychPiekarnik nagrzewamy do 150 st C Tortownicę o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, owijamy również folią aluminiową jej zewnętrzną część.
Masło,
cukier i
skórkę cytrynową ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy
jajka, dobrze ubijając. Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy mielone
migdały, sułtanki, koryntki, skórkę kandyzowaną i kandyzowane
czereśnie. Mieszamy. W razie gdyby masa była zbyt sucha, możemy dodać 1 lub 2 łyżki
mleka. Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki, wygładzamy powierzchnię. Na wierzchu układamy
migdały, starając się ich nie dociskać. Pieczemy ok 2 godzin, przykrywając wierzch, gdyby ciasto zaczęło się zbyt mocno przyrumieniać. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy pół godziny w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Ciasto dobrze jest przetrzymać kilka dni owinięte szczelnie papierem i folią, aby dojrzało.