Wykonanie
W końcu troszkę więcej czasu więc i troszkę na święta się przygotowało. Pyszne babeczki
cytrynowe, lekko wilgotne w środku. Przepis znaleziony w internecie ale bardzo dobry i do tego łatwy. Ciasta z niego jest bardzo dużo mi wystarczyło na 20 malutkich babeczek jedną małą i jedną dużą babkę. Gotową babkę można polać lukrem,
polewą czekoladową lub posypać
cukrem pudremSkładniki:
2 duże
cytryny lub 3 mniejszesok z 1 wyciśniętej
cytryny1,5 szklanki
cukru400 g
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniakostka
masła 200g10
jajekWykonanie:
Cytryny dokładnie umyć i ugotować w całości. Ugotowane
cytryny rozkroić na talerzyku i pozbyć się pestek i wszystkie jeszcze ciepłe zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Żółtka oddzielamy od
białek.Do masy dodać
cukier i całość utrzeć, do utartej masy dodajemy
masło i dalej ucieramy, po czym dodajemy po jednym
żółtku i ucieramy, na koniec dodajemy
sok z cytryny i ucieramy.Do powstałej masy dodajemy przesianą
mąkę i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy partiami do ciasta delikatnie mieszając.Ciasto przekładamy do formy lub foremek wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach aż do "suchego patyczka"Smacznego!!!