Wykonanie
W
kraju, w którym mieszkam, muffinki są wszędzie. Na półkach każdego sklepu, w kawiarniach, w stoiskach ze słodkościami, ba, są nawet specjalistyczne punkty sprzedaży, o wszystko mówiących nazwach "Muffin's break","Muffins", gdzie można kupić tylko muffinki lub do muffinek dokupić ewentualnie
kawę. Te "kupcze" muffinki są pyszne.W domowym wypieku muffinek nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale mam za
soba już kilka prób. I choć nie należą do moich ulubionych
słodyczy, to stwierdzam, że jako wycieczkowo-piknikowy prowiant są idealne. Na pewno świetne też jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Muffiny
czereśniowo-
migdałowe, które prezentuję, dzięki
czereśniom(można zastąpić
wiśniami oczywiście) są wilgotne, z lekko wyczuwalną strukturą zmielonych
migdałów. Przepis pochodzi z BBC Good Food .
150 g drobnego
cukru(golden caster) i dodatkowo do posypania1
jajko125 g
masła, rozpuszczonego175 ml
jogurtu greckiego200 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g mielonych
migdałów250 g
czereśni, wydrylowanych i przepołowionychNastawić piekarnik na 180 st, wyłożyć formę na 12 muffinek papilotami lub wysmarować
masłem.Wymieszać
cukier,
jajko, rozpuszczone
masło i
jogurt.W drugiej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
migdały.Płynną masę dodać do suchych składników i szybko wymieszać, dodać
czereśnie i wymieszać.Foremki wypełnić masą posypując każdą muffinkę odrobiną
cukru. Piec ok 20 min. Ja piekłam 30.