ßßß Cookit - przepis na Muffiny czereśniowo-migdałowe

Muffiny czereśniowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

W kraju, w którym mieszkam, muffinki są wszędzie. Na półkach każdego sklepu, w kawiarniach, w stoiskach ze słodkościami, ba, są nawet specjalistyczne punkty sprzedaży, o wszystko mówiących nazwach "Muffin's break","Muffins", gdzie można kupić tylko muffinki lub do muffinek dokupić ewentualnie kawę. Te "kupcze" muffinki są pyszne.
W domowym wypieku muffinek nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale mam za soba już kilka prób. I choć nie należą do moich ulubionych słodyczy, to stwierdzam, że jako wycieczkowo-piknikowy prowiant są idealne. Na pewno świetne też jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Muffiny czereśniowo-migdałowe, które prezentuję, dzięki czereśniom(można zastąpić wiśniami oczywiście) są wilgotne, z lekko wyczuwalną strukturą zmielonych migdałów. Przepis pochodzi z BBC Good Food .
150 g drobnego cukru(golden caster) i dodatkowo do posypania
1 jajko
125 g masła, rozpuszczonego
175 ml jogurtu greckiego
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów
250 g czereśni, wydrylowanych i przepołowionych
Nastawić piekarnik na 180 st, wyłożyć formę na 12 muffinek papilotami lub wysmarować masłem.
Wymieszać cukier, jajko, rozpuszczone masło i jogurt.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i migdały.
Płynną masę dodać do suchych składników i szybko wymieszać, dodać czereśnie i wymieszać.
Foremki wypełnić masą posypując każdą muffinkę odrobiną cukru. Piec ok 20 min. Ja piekłam 30.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/07/muffiny-czereniowo-migdaowe.html