ßßß Cookit - przepis na Łatwe ciasto marcepanowe

Łatwe ciasto marcepanowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwe do zrobienia ciasto marcepanowe . Lekkie, wilgotne i smaczne. Ciasto ma delikatnie migdałowy aromat (należy bardzo ostrożnie aplikować ekstrakt migdałowy, zbyt duża ilość zepsuje każde ciasto, wystarczą dosłownie 3 krople). Marcepan nie jest tu wyczuwalny, więc ja jako wielbicielka marcepanu ubolewam, ale ci, którzy go nie lubią będą zadowoleni. Idealny sposób na zużycie zaległej masy marcepanowej a jednocześnie smakowity dodatek do kawy.
125 g drobnego cukru
125 g marcepanu, startego na tarce
100 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania
4 jajka
kilka kropel ekstraktu z migdału
75 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Starty marcepan i cukier umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy masło, jajka, ekstrakt migdałowy i ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce, aż do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki Rachel Allen "Cake"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/01/atwe-ciasto-marcepanowe.html