Wykonanie
Bardzo łatwe do zrobienia ciasto marcepanowe . Lekkie, wilgotne i smaczne. Ciasto ma delikatnie
migdałowy aromat (należy bardzo ostrożnie aplikować ekstrakt
migdałowy, zbyt duża ilość zepsuje każde ciasto, wystarczą dosłownie 3 krople). Marcepan nie jest tu wyczuwalny, więc ja jako wielbicielka marcepanu ubolewam, ale ci, którzy go nie lubią będą zadowoleni. Idealny sposób na zużycie zaległej masy marcepanowej a jednocześnie smakowity dodatek do
kawy.
125 g drobnego
cukru125 g marcepanu, startego na tarce100 g
masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania4
jajkakilka kropel ekstraktu z
migdału75 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliPiekarnik nagrzewamy do 170 st C, kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.Starty marcepan i
cukier umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy
masło,
jajka, ekstrakt
migdałowy i ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól, delikatnie i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce, aż do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki Rachel Allen "
Cake"