ßßß Cookit - przepis na Ciasto podwójnie pieczone

Ciasto podwójnie pieczone

nazwa

Wykonanie

Serio. Nie żartuję. Niestety nie był to zabieg celowy...
Kochałam Nigellę, ale teraz już chyba na serio nie będę w stanie jej zaufać, bo co się nie wezmę za jej przepis to katastrofa... Zrobiłam wszystko co chciała - dałam jedynie mniej marcepanu, ale też mniej mąki dla równowagi, a tu taki klops... Ciasto po wierzchu się spiekło delikatnie, a że już minęło tyle czasu do chciała to wyjęłam. Nawet sprawdziłam patyczkiem, ale jakimś cudem się nie obkleił ciastem, więc szczęśliwa obsypałam je cukrem pudrem i poszłam się zająć czymś innym. Gdy przyszło do robienia zdjęć wyjmuję z tortownicy a tam... cały spód płynie, środek ciasta wypada i ogólnie Sodoma i Gomora... Na szczęście udało się je dopiec, ale co się na klęłam to moje...
Podaję przepis, bo myślę, że jeśli zrobić je płaskie to będzie dobrze... ja niepotrzebnie posłuchałam Nigelli i upiekłam wysokie...
Ciasto migdałowe (marcepanowe)
Potrzebujemy:
250 g masła
250 g marcepanu
150 g cukru
150 g mąki ze środkiem spulchniającym (150 g mąki + łyżeczka soli + półtorej łyżeczki proszku do pieczenia)
6 jajek
Masło i marcepan kroimy w kostkę i wrzucamy do miksera. Gdy się rozdrobnią dodajemy cukier i ucieramy, wlewając przez otwór po jednym jajku.
Gdy masa jest gładka dodajemy mąkę i porządnie mieszamy.
Przekładamy do formy i pieczemy 40-50 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni.
Powodzenia! Jak już się uda to jest naprawdę smaczne!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/01/ciasto-podwojnie-pieczone.html