Wykonanie
Pomarańcza najlepiej smakuje po prostu obrana i podzielona na cząstki. Bardzo dobrze sprawdza się także w sałatkach, deserach czy nawet jako dodatek do dań głownych. Jest to prawdziwa skarbnica witamin dlatego chętnie po nie sięgajmy zwłaszcza teraz, kiedy Nasz ogarnim potrzebuje dużo energii. Zjedzenie dwóch
pomarańczy dostarcza tyle samo wapnia co szklanka
mleka!!Naleśniki z
pomarańczą być może dla niektórych Was będą brzmieć dziwnie, jednak zachęcam każdego aby wypróbował ten przepis. To wspaniały deser dla całej rodziny, który nie wymaga dużo czasu ani pieniędzy. Skorzystajmy z tego przepisu teraz, kiedy w sklepach
pomarańcze są słodkie, soczyste i nie drogie, a po prostu pyszne!
Składniki:(Porcja dla 2 osób – ok.6 naleśników)Ciasto:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1/4 szklanki
cukru2 szklanki
mleka1
jajko2 roztopione łyżki
masłaotarta skórska z jednego
pomarańczaMus
pomarańczowy:wyciśnięty sok z dwóch
pomarańczywyciśnięty sok z 1/2
cytryny1 łyżka
masła1 łyżka
cukru1-2 łyżeczki
mąkiEtapy przygotowania:1. Ciasto: Do miski przesiewamy
mąkę i na środku formujemy dołek. W osobnej misce rozpuszczamy w
mleku sól i
cukier. Dodajemy
jajko i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki do
jajek. Masę wlewamy do dołka i meszamy z
mąką na gładką masę. Aby ciasto było bardziej puszyste dolewamy odrobinę gazowanej
wody. Na koniec dodajemy roztopione
masło oraz skórkę otartą z jednego
pomarańcza. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.(* Jeżeli mamy czas to ciasto przed pieczeniem możemy odstawić do lodówki na 1h.)2. Mus
pomarańczowy : Sok z
pomarańczy i
cytryny podgrzewamy, dodajemy
cukier i
masło.
Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości
wody i wlewamy do sosu. Mieszamy i chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał. Sos najlepiej przed podaniem spróbować czy jest wystarczająco słodki – jeżeli nie to dosłodzić i gotować do momentu, aż
cukier się rozpuści.3. Usmażone naleśniki składamy w trójkąty, wierzch polewamymusem i dekorujemy cząstkami
pomarańczy.
Smacznego !!