Wykonanie
Sernik na kruchym spodzie, z dużą ilością
rodzynek.*blaszka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:250 g
mąki100 g
cukru125 g
masłaszczypta
soli1
jajo na masę
serową:1 kg
sera mielonego6
jajek125 g
masła200 g
cukru100 g
rodzynekskórka otarta z
cytrynySkładniki ciasta zagnieść, podzielić ciasto na połowę. Jedną częścią wyłożyć spód blaszki przykryty papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem i
żółtkami. Powoli ucierając dodać
ser. Z
białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do
sera. Dodać
rodzynki i
skórkę z cytryny. Masę wylać na ciasto, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w 180*C około godziny lub dłużej. Po upieczeniu zostawić w piekarniku di wystygnięcia.