Wykonanie
Przepis ten jest w naszej rodzinie od dawna, jest tak stary jak przepis na makowca zawijanego :-). I ciężko było mi podać dokładne składniki, szczególnie do masy makowej, bo robię zawsze 'na oko'. Nie ma jednak problemu jak masy zostanie, zawsze można dorobić ciasta, a jak zabraknie, zrobić kruche
ciastka lub zawinąć rogaliki z
dżemem.. Niemniej warto się skusić, bo są przepyszne, kruchutkie i wszystkim smakują. I jest to jakaś alternatywa dla makowca :-). Przepis na około 45 rogalików.Składniki na kruche ciasto:2 ¼ szklanki
mąki pszennej200 g
masła2
żółtka1 czubata łyżka kwaśnej
śmietany 18%1/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soliWszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub włożyć do lodówki na całą noc.Składniki na masę
makową:150 g
maku60 g
cukrupół łyżki
miodu bakalie:
rodzynki,
orzechy, kandyzowana
skórka pomarańczowa itp.1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów1 łyżeczka
cynamonupół łyżki miękkiego
masłaMak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Przygotować masę
makową - wszystkie składniki dobrze wymieszać.WykonanieSchłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując lekko
mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy z nich nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.Polewa lukrowa:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki wrzącej
wody (lub soku z
pomarańczy,
rumu itp.)
Cukier puder przełożyć do miseczki, dodać wrzątku. Utrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli
lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej
wody, jeśli zbyt rzadki - więcej
cukru pudru.Smacznego :-).