ßßß
Kruche makowe babeczki pieczone w foremce do tradycyjnych muffinek. Z najlepszą domową masą makową . Oprószone cukrem pudrem. Długo utrzymują świeżość. Upieczone babeczki można również zamrozić na kilka tygodni w szczelnym pojemniczku. Do babeczek można śmiało wykorzystać masę makową pozostałą z innych makowych świątecznych wypieków, wystarczy do niej dodać jajko. Polecam!Składniki na 12 sztuk:2 i 1/4 szklanki mąki pszennej200 g masła, zimnego2 żółtka1/4 szklanki cukru pudruszczypta soli1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Składniki na masę makową:170 g maku55 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków40 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej żurawiny15 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych1 łyżka miodu1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowegopół łyżeczki cynamonu1/3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej1 jajko, roztrzepaneMak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodając roztrzepane jajko, wymieszać. Odłożyć na bok.Wykonanie:Standardową formę do muffinek wysmarować masłem.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek. Z pozostałego ciasta wycinać foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, w środku każdego kółka wyciąć mniejszą foremką gwiazdkę. Przyłożyć do babeczek, starając się zlepić kruche ciasto razem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, sprawdzić spód babeczek. Jeśli będzie niedopieczony, włożyć babeczki na dodatkowe 5 minut do piekarnika. Wyjąć, wystudzić na kratce.Jeśli zostanie odrobina ciasta kruchego - można upiec kruche ciasteczka! W temperaturze 190ºC przez 10 - 15 minut, do zrumienienia brzegów.Schłodzone babeczki popudrować. Przed pudrowaniem można również zamrozić.Smacznego :-).
