ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny kołocz śląski z makiem

Tradycyjny kołocz śląski z makiem

nazwa

Wykonanie

Kołocz śląski, czy inaczej kołacz śląski, tym razem w wersji z nadzieniem makowym. To tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska i Opolszczyzny, występujący z trzema różnymi nadzieniami lub w wersji podstawowej, ale zawsze z pachnącą maślaną posypką na wierzchu.
Więcej na temat rodzajów kołocza i jego charakterystyki możecie przeczytać w przepisie na tradycyjny kołocz śląski z serem .
Pamiętajcie, że do wypieku kołocza – zarówno ciasta drożdżowego jak i posypki, koniecznie należy użyć prawdziwego masła, a nie żadnych zamienników czy margaryny. Właśnie maślany smak jest jedną z charakterystycznych cech tradycyjnego kołocza.
Ta ilość maku, podobnie jak ilość sera w przepisie na tradycyjny kołocz śląski z serem jest naprawdę spora, gdyż wykorzystuję największą blachę z piekarnika (dokładne wymiary niżej w przepisie). Przed przystąpieniem do pieczenia koniecznie zmierzcie swoje blachy i jeśli są mniejsze, to proporcjonalnie zmiejszcie ilości z przepisu – w szczególności na nadzienie, gdyż po zmniejszeniu formy, taka duża ilość nadzienia byłaby wyższa i mogłaby się tak dobrze nie dopiec, a później nie „trzymać”.
Na blachę 35 na 43 cm (największa blacha z piekarnika)
Składniki
ciasto
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
100 g cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
1 żółtko
15 g cukru waniliowego
mała szczypta soli
100 g masła
1/2 łyżki smalcu
do posmarowania wierzchu
1/2 roztrzepanego jajka
posypka
250 g mąki pszennej
190 g cukru pudru
5 g cukru waniliowego
1 żółtko
160 g masła
mała szczypta soli
1 łyżka zimnej wody (tylko w razie potrzeby)
masa makowa
800 g maku mielonego
ok. 750 ml wody
2 łyżki miodu
100 g miękkiego masła
280 g cukru
20 g cukru waniliowego
50 g migdałów w słupkach
50 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 łyżeczki cynamonu
kilka kropli olejku migdałowego
szczypta soli
1 białko
do posypania
cukier puder
Wykonanie
ciasto
masło ze smalcem roztopić i zostawić do wystudzenia w letnim mleku rozkruszyć drożdże i dodać po kopiastej łyżce cukru i mąki, które należy wziąć z podanej w przepisie ilości. Zamieszać i odstawić zaczyn na około 10 minut, aż urośnie
do mąki dodać cukier, jajko, żółtko, sól, cukier waniliowy i podrośnięty zaczyn. Wymieszać i wyrabiać, a gdy składniki się połączą dodać roztopione masło ze smalcem. Ciasto dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego
gdy ciasto stanie się elastyczne, odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce nakrytej szmatką (żeby nie wysychało). Potrwa to około godziny lub do momentu aż ciasto podwoi objętość
posypka
wszystkie składniki posypki zagnieść szybko (by ciasto się zbyt nie ogrzało) do połączenia
kulę ciasta owinąć folią i odłożyć do lodówki na około 30 minut
masa makowa
mak umieścić w dużym garnku, postawić na małym ogniu i zalać gorącą wodą. Dodać do niego wszystkie składniki oprócz białka i dokładnie wymieszać
podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 10 min. Następnie zdjąć masę makową z ognia i odstawić
gdy ciasto będzie już wyrośnięte i gotowe do wałkowania, to wtedy dodać do masy makowej roztrzepane białko i wmieszać je dokładnie
wyrośnięte ciasto podzielić na pół, przy czym jedna połowa niech będzie trochę większa od drugiej – tej większej użyjemy na spód
ciasto na spód rozwałkować na wielkość blachy i ułożyć je na niej, na papierze do pieczenia. Spód podziurkować widelcem na spodzie rozprowadzić masę makową
rozwałkować drugą połowę ciasta, również na wielkość blachy i ułożyć je na masie makowej
wierzch posmarować połówką roztrzepanego jajka z kuli ciasta na posypkę odrywać palcami cząstki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je palcem na kształt wklęsłego płatka i takie kawałki układać na wierzchu ciasta, wklęśnięciem do góry
ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 40 do 45 minut
gotowe i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Zmodyfikowany przepis Remigiusza Rączki.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/tradycyjny-kolocz-slaski-z-makiem