Wykonanie
Na pewno na żadnym świątecznym
stole nie może zabraknąćtego tradycyjnego wypieku :)Składniki na 3 makowce:Ciasto:500 g
mąki pszennej3/4 kostki miękkiego
masła1 całe
jajko1
żółtko3 łyżki
cukruszczypta
soli50 g świeżych
drożdży160 g
śmietany 18% (1/2 szkl.)
Drożdże rozkruszyć w misce, dodać pozostałe składniki prócz
mąki. Zmiksować mikserem. Dodać
mąkę i zagnieść ciasto. Ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypywać
mąką. Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 30 min.Masa makowa* :500 g
maku170 g drobnego
cukru100 g
rodzynek50 g
orzechów włoskich, posiekanychok. 100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżeczki
aromatu migdałowego1 łyżeczka czubata
cynamonu3 łyżki
miodu, roztopionego1 łyżka
masła, roztopionego5
białekMak zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzony
mak odcedzić na sitku. Zmielić 2-krotnie. Dodać
cukier,
rodzynki,
orzechy,
skórkę pomarańczową, aromat,
cynamon,
miód i
masło. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z
białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować na prostokąt na grubość ok. 5 mm. Smarować masą
makową pozostawiając 2 cm margines. Zwijać jak roladę, brzegi podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawinąć dwukrotnie w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy
ciastem a papierem (nie więcej). Piec w rozgrzanym do 190 st.C piekarniku przez ok. 40 min. aż do zrumienienia. Kolor będzie przebijał przez papier.Ostudzone, ale jeszcze ciepłe makowce polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką
pomarańczy lub suchym
makiem.Smacznego!
* przepis na masę
makową pochodzi ze strony Mojewypieki.com