Wykonanie
Ulubione drożdżówki z
makiem. Praca z
makiem to sama przyjemność (jak mamy już przygotowane nadzienie), bo nie lubi wypływać, jak
dżem, i nie trzeba skrobać blachy... Ta wersja smakowała nam nawet bardziej. Polecam!Składniki na około 12 drożdżówek:75 g
masła, roztopionego250 ml
mleka25 g świeżych
drożdży lub 12 g suchych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru500 g
mąki pszennejPonadto:nadzienie
makowe - przepis poniżej1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto makowym nadzieniem i zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut.Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 18 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Można polukrować, choć nie jest to koniecznie.Nadzienie
makowe:250 g
maku100 g
cukru50 g
rodzynków25 g
orzechów włoskich, posiekanych1 łyżka
mioduolejek migdałowy do smakuszczypta
cynamonu2 skórki
skórki pomarańczowej1 łyżka
masła, w temperaturze pokojowej
Mak zalać wrzącą
wodą, do przykrycia, odstawić na noc, następnie zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością
wody, gotować 20 minut, odcedzić;
wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).