Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju drożdżówki ,,ślimaczki". Za każdym razem wykorzystuję moje ulubione ciasto, jedynie zmieniam nadzienia. Moja dzisiejsza propozycja to ślimaczki z
makiem i
bakaliami. Jednym słowem - pyszności! :)Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1/2 mała łyżeczki
soli5 łyżek
cukru3/4 szklanki ciepłego
mleka3 dag świeżych
drożdży70g roztopionego
masła1
jajkonadzienie:1 szklanka
maku1/2 szklanki
orzechów włoskich1/2 szklanki
rodzynek2 łyżki
miodu2 łyżki skórki kandyzowanej (obojętnie jakiej)ok. 1 szklanki
mlekacukier puder1. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier, roztopione
masło,
mleko z rozpuszczonymi
drożdżami i
jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy
sól.Ciasto możemy wyrobić mikserem lub dłońmi. Gotowe, gładkie ciasto przykrywany ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.2.
Mak zalewamy
mlekiem i zostawiamy go na jedną noc. Na drugi dzień gotujemy, dopóki nie wsiąknie
mleka. Gdy przestygnie, mielimy 3 krotnie w maszynce do mielenia. Przy 3 mieleniu przepuszczamy przez maszynkę również
rodzynki i
orzechy. Do gotowej masy dodajemy skórkę kandyzowaną.3. Ciasto rozwałkujemy na duży prostokąt i smarujemy ok 2 cm od brzegów masą
makową. Całość zawijamy w rulon, a następnie wykrawamy 2 - 3 cm ślimaczki. Bułeczki układamy ba blaszce do pieczenia, smarujemy
mlekiem i pieczemy ok 17 - 20 minut w 180*C. Podajemy posypane
cukrem pudrem.