Wykonanie
Uproszczona wersja tradycyjnego makowca. To było moje pierwsze starcie z tym
ciastem w wersji rolo. Moje spostrzeżenia są takie, by dodać zdecydowanie więcej nadzienia i może zwijać wzdłuż krótszego
boku, by ciasta w środku było mniej. Moja roladka
póki co bardziej przypomina ciasto z
makiem. Następnym razem podwoję porcję nadzienia
makowego. Dużym plusem tej wersji jest niezwykła prostota w przygotowaniu, cisto wyrabia się bardzo szybko i łatwo, a
potem ładnie rośnie.Podsumowując polecam ale koniecznie z większą ilością farszu. Proporcje masy makowej jakie podaję poniżej są już po podwojeniu.
Składniki:0,5 szklanki letniego
mleka1
jajko2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru60g
masła, roztopionego i ostudzonego20g świeżych
drożdżyszczypta
soliZrobić zaczyn z
drożdży, 1 łyżki
cukru i
mąki oraz
mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).Nadzienie:400g
maku - namoczonego i zmielonego200g
cukru2 łyżki
miodu2 łyżeczki stopionego
masła50g kandyzowanej
skórki pomarańczowej50g
rodzynek (pominęłam)50g
orzechów włoskich - posiekanychWszystkie składniki masy wymieszać dokładnie, dosłodzić do smaku. Można przyprawić
olejkiem migdałowym, szczyptą
cynamonu.Wyrośnięte ciasto rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować masą
makową. Zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego
boku. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. C około 40-45min.