Wykonanie
Wywodząca się z Anglii mieszanka
bakalii zanurzonych w
alkoholu. Dawniej w jej skład wchodziło również
mięso. Stąd też i wzięła się dość myląca nazwa (minced meat -
mięso mielone). Gotowe
bakalie są bardzo aromatyczne. Stanowić będą cudowne nadzienie ciast i
ciastek. Ja pół wyjadłam łyżeczką ze słoika.MINCEMEATSkładniki:100 g
rodzynek Golden Jumbo350 g
rodzynek sułtanek200 g
suszonej żurawiny100 g kandyzowanych skórek z
cytrusów50 g
brązowego cukruskórka i sok z 1
pomarańczyskórka i sok z 1
cytryny1/2 łyżeczki
przyprawy do piernikaszczypta startej
gałki muszkatołowej1 łyżka ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczki
kardamonu2 łyżki
miodu wielokwiatowego6 łyżek czerwonego, półsłodkiego
wina6 łyżek
rumu2 łyżki
likieru AmarettoWszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Całość owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120*C na 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu odstawiamy
bakalie do wystudzenia. Gotowe przekładamy do słoiczka i odstawiamy do lodówki, gdzie mogą spędzić 2 tygodnie.