ßßß Cookit - przepis na MINCEMEAT

MINCEMEAT

nazwa

Wykonanie

Wywodząca się z Anglii mieszanka bakalii zanurzonych w alkoholu. Dawniej w jej skład wchodziło również mięso. Stąd też i wzięła się dość myląca nazwa (minced meat - mięso mielone). Gotowe bakalie są bardzo aromatyczne. Stanowić będą cudowne nadzienie ciast i ciastek. Ja pół wyjadłam łyżeczką ze słoika.
MINCEMEAT
Składniki:
100 g rodzynek Golden Jumbo
350 g rodzynek sułtanek
200 g suszonej żurawiny
100 g kandyzowanych skórek z cytrusów
50 g brązowego cukru
skórka i sok z 1 pomarańczy
skórka i sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta startej gałki muszkatołowej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki miodu wielokwiatowego
6 łyżek czerwonego, półsłodkiego wina
6 łyżek rumu
2 łyżki likieru Amaretto
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Całość owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120*C na 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu odstawiamy bakalie do wystudzenia. Gotowe przekładamy do słoiczka i odstawiamy do lodówki, gdzie mogą spędzić 2 tygodnie.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/12/mincemeat.html