ßßß Cookit - przepis na Nadzienie bakaliowe

Nadzienie bakaliowe

nazwa

Wykonanie

Na micemeat ochotę miałam już dawno. W zakładce do zrobienia widniało kilka przepisów już od kilku dobrych miesięcy. Jednak dopiero po wpisie Małgosi zdecydowałam się na zrobienie. A już niedługo wpis z wykorzystaniem nadzienia.
Składniki:
1 duże jabłko
200 g rodzynek
75g suszonej porzeczki (nie miałam, zastąpiłam żurawiną)
75g suszonej żurawiny
50g kandyzowanej skórki z pomarańczy
50g kandyzowanej skórki z cytryny
ok. 50g orzechów (dałam włoskie)
100 ml rumu (lub brandy)
zest * + sok z 2 pomarańczy
zest + sok z 1 cytryny
2 łyżeczki przyprawy korzennej
½ łyżeczki utartego świeżo goździka
½ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki utłuczonego kwiatu z muszkatołowca (ew. gałki muszkatołowej)
175g cukru brązowego (użyłam muscovado)
* zest = cieniutko zdjęta skórka z cytrusów
Wykonanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki, oprócz cukru umieścić w większym garnku i gotować (mieszając od czasu do czasu) na małym ogniu ok. 30 min. lub do czasu, gdy cały płyn wyparuje. Uważać, by nie przywarło do garnka.
Zdjąć z ognia i od razu wsypać cukier. Wymieszać. Gorące włożyć do wysterylizowanych słoiczków. Zapasteryzować (preferuję metodę piekarnikową). Tak przygotowane można przechowywać w chłodnym miejscu ok. 6 m-cy.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Nadzienie-bakaliowe-Mincemeat.html