Wykonanie
Na micemeat ochotę miałam już dawno. W zakładce do zrobienia widniało kilka przepisów już od kilku dobrych miesięcy. Jednak dopiero po wpisie Małgosi zdecydowałam się na zrobienie. A już niedługo wpis z wykorzystaniem nadzienia.
![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2010_slash_12_slash_Nadzienie-bakaliowe-Mincemeat/l/676885948.jpg)
Składniki:1 duże
jabłko200 g
rodzynek75g suszonej
porzeczki (nie miałam, zastąpiłam
żurawiną)75g
suszonej żurawiny50g kandyzowanej skórki z
pomarańczy50g kandyzowanej
skórki z cytrynyok. 50g
orzechów (dałam włoskie)100 ml
rumu (lub
brandy)zest * + sok z 2
pomarańczyzest + sok z 1
cytryny2 łyżeczki
przyprawy korzennej½ łyżeczki utartego świeżo
goździka½ łyżeczki
imbiru w proszku½ łyżeczki utłuczonego kwiatu z muszkatołowca (ew.
gałki muszkatołowej)175g
cukru brązowego (użyłam muscovado)* zest = cieniutko zdjęta skórka z
cytrusów![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2010_slash_12_slash_Nadzienie-bakaliowe-Mincemeat/l/-401719948.jpg)
Wykonanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki, oprócz
cukru umieścić w większym garnku i gotować (mieszając od czasu do czasu) na małym ogniu ok. 30 min. lub do czasu, gdy cały płyn wyparuje. Uważać, by nie przywarło do garnka.Zdjąć z ognia i od razu wsypać
cukier. Wymieszać. Gorące włożyć do wysterylizowanych słoiczków. Zapasteryzować (preferuję metodę piekarnikową). Tak przygotowane można przechowywać w chłodnym miejscu ok. 6 m-cy.
![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2010_slash_12_slash_Nadzienie-bakaliowe-Mincemeat/l/-684044950.jpg)
/wydrukuj przepis/