Jak zapowiadałyśmy chcemy Wam pokazać oryginalne pomysły na świąteczne dania, byście mogli zaskoczyć gości. Tym razem chcemy Wam zaproponować bakaliowo-korzenny kuskus jako dodatek do mięs. Jest bardzo lekki i błyskawiczny w przygotowaniu. Jego bogactwo smaków i zapachów doskonale wpisuje się w świąteczny klimat:)))Składniki:- 1 torebka kaszki kuskus- sok z jednej pomarańczy- 2 garstki suszonej żurawiny- starta skórka z 1 dużej pomarańczy- 1 garstka rodzynek- 1/2 papryczki chilli (zależy od ostrości)- 1/3 łyżeczki imbiru- 1/4 łyżeczki mielonych goździków-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej-1 plaster cytryny- woda do zalania kuskusu-50 g posiekanych na drobno pistacjiSposób przygotowania:1. Zalewamy kuskus wrzątkiem, odstawiamy na ok. 7 minut. 2. Siekamy na drobno chilli, żurawinę. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Mieszamy wszystko i podajemy np. jako dodatek do korzennego kurczaka, imbirowej szynki lub rolady schabowej :)Smacznego!