Wykonanie
Ostatnio pogoda bardzo sprzyja grzańcom, dlatego postanowiłam przygotować dla Was grzańcowe co nieco.Tradycja picia rozgrzewających
napojów alkoholowych ma w Polsce długą, sięgającą czasów średniowiecznych tradycję. Dawno dawno temu, tego rodzaju napitki były uznawane za lecznicze. Dziś pijemy je przede wszystkim ze względu na walory smakowe oraz właściwości rozpalające duszę i ciało :-) .W sklepach dostępne są gotowce, ale jeśli choć raz przygotujecie autorską wersję we własnej kuchni, gwarantuję, że więcej nawet nie spojrzycie w ich kierunku.
Od czego zaczynamy? Od wyboru
alkoholu, który będzie podstawą naszego grzańca.Jakie % wybrać?
wino czerwone (najlepiej półsłodkie)
piwo jasne (lekkie, mocne lub pełne)
miód pitnyinne % w formie dodatków do jednego z dwóch pierwszych, np.
rum,
koniak wódka,
brandyW grzańcu oprócz
alkoholu, obowiązkowo muszą znaleźć się
przyprawy i ew.
owocowe dodatki. Ich zestaw zależy od fantazji i gustu autora
napoju. Oto moje propozycje! Wybierajcie spośród nich do woli, tworząc swoją ulubioną kompozycję.
Przyprawy do grzańca
goździkiimbircynamongałka muszkatołowawaniliapieprz czarnykardamonanyżbrązowy cukiermiód naturalnyDodatkowo
owoce (
pomarańcze,
cytryny,
limonki)sok z
owocówCo jeszcze trzeba wiedzieć, zanim przystąpi się do dzieła?Grzańców NIE WOLNO gotować! Podgrzewamy je do temperatury maks. 80C. Przy wyższej
wino i
piwo mogą stracić swój aromat, a tym samym zubożyć smak naszego
napoju.
A gdyby komuś nie chciało się eksperymentować, podrzucam kilka sprawdzonych receptur na grzańce.Grzane
Wino z KorzeniamiSkładniki:butelka
czerwonego wina50 ml
rumu1,5 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka skórki startej z
pomarańczy100g
brązowego cukru1
laska wanilii20
goździków1
cytryna1
pomarańcza1 szklanka
soku pomarańczowego - opcjonalnieWykonanie:
Wino podgrzewamy z
cynamonem,
goździkami i
waniliąPomarańcze i
cytrynę kroimy w ćwiartkiZ
pomarańczy ścieramy skórkę , w ilości 1 łyżeczkiKostki
cukru moczymy w
rumieOwoce i
rum z
cukrem dodajemy do naczynia z
winem.Opcjonalnie: możemy również wlać szklankę
soku pomarańczowegoMieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę i ..gotoweGrzaniec z
KardamonemSkładniki:butelka
czerwonego wina2 laski
cynamonu3
goździki5 pokruszonych strąków
kardamonuskórka obrana z 1 dorodnej
pomarańczy3 łyżki
brązowego cukru3 szklanki
wodyWykonanie:Wszystkie składniki wrzucamy do
wina, mieszamy i podgrzewamy
Gorący napój odstawiamy na 30 minutPo tym czasie przecedzamy przez sitko, a płyn podgrzewamy ponownie i..serwujemyGrzane
Piwo z
JajkiemSkładniki:1 l
jasnego piwa5
goździków1/3 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
miodużółtkoWykonanie:
Żółtko ucieramy z jedną łyżką
cukru, do białości
Piwo podgrzewamy z
przyprawami i
miodemNastępnie do naszego kogla-mogla dodajemy niewielką ilość ciepłego
piwa, mieszamy i wlewamy do garnka z grzańcem.Następnie
napój przecedzamy i podajemyGrzaniec
MiodowySkładniki:0,5 l
miodu pitnego trójniakskórka obrana 1
cytryny lub
pomarańczy1 laska
cynamonu5
goździkówWykonanie:
Miód i
przyprawy umieszczamy w garnku i podgrzewamy na wolnym ogniu, pilnując by się nie zagotowałGdy grzaniec osiągnie odpowiednia temperaturę, serwujemy
Życzę Wam Smacznego! :-)