ßßß Cookit - przepis na Jak Zrobić Domowy Grzaniec i Dlaczego Tak, a Nie Inaczej

Jak Zrobić Domowy Grzaniec i Dlaczego Tak, a Nie Inaczej

nazwa

Wykonanie

Ostatnio pogoda bardzo sprzyja grzańcom, dlatego postanowiłam przygotować dla Was grzańcowe co nieco.
Tradycja picia rozgrzewających napojów alkoholowych ma w Polsce długą, sięgającą czasów średniowiecznych tradycję. Dawno dawno temu, tego rodzaju napitki były uznawane za lecznicze. Dziś pijemy je przede wszystkim ze względu na walory smakowe oraz właściwości rozpalające duszę i ciało :-) .
W sklepach dostępne są gotowce, ale jeśli choć raz przygotujecie autorską wersję we własnej kuchni, gwarantuję, że więcej nawet nie spojrzycie w ich kierunku.
Od czego zaczynamy? Od wyboru alkoholu, który będzie podstawą naszego grzańca.
Jakie % wybrać?
wino czerwone (najlepiej półsłodkie)
piwo jasne (lekkie, mocne lub pełne)
miód pitny
inne % w formie dodatków do jednego z dwóch pierwszych, np. rum, koniak wódka, brandy
W grzańcu oprócz alkoholu, obowiązkowo muszą znaleźć się przyprawy i ew. owocowe dodatki. Ich zestaw zależy od fantazji i gustu autora napoju. Oto moje propozycje! Wybierajcie spośród nich do woli, tworząc swoją ulubioną kompozycję.
Przyprawy do grzańca
goździki
imbir
cynamon
gałka muszkatołowa
wanilia
pieprz czarny
kardamon
anyż
brązowy cukier
miód naturalny
Dodatkowo
owoce (pomarańcze, cytryny, limonki)
sok z owoców
Co jeszcze trzeba wiedzieć, zanim przystąpi się do dzieła?
Grzańców NIE WOLNO gotować! Podgrzewamy je do temperatury maks. 80C. Przy wyższej wino i piwo mogą stracić swój aromat, a tym samym zubożyć smak naszego napoju.
A gdyby komuś nie chciało się eksperymentować, podrzucam kilka sprawdzonych receptur na grzańce.
Grzane Wino z Korzeniami
Składniki:
butelka czerwonego wina
50 ml rumu
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
100g brązowego cukru
1 laska wanilii
20 goździków
1 cytryna
1 pomarańcza
1 szklanka soku pomarańczowego - opcjonalnie
Wykonanie:
Wino podgrzewamy z cynamonem, goździkami i wanilią
Pomarańcze i cytrynę kroimy w ćwiartki
Z pomarańczy ścieramy skórkę , w ilości 1 łyżeczki
Kostki cukru moczymy w rumie
Owoce i rum z cukrem dodajemy do naczynia z winem.
Opcjonalnie: możemy również wlać szklankę soku pomarańczowego
Mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę i ..gotowe
Grzaniec z Kardamonem
Składniki:
butelka czerwonego wina
2 laski cynamonu
3 goździki
5 pokruszonych strąków kardamonu
skórka obrana z 1 dorodnej pomarańczy
3 łyżki brązowego cukru
3 szklanki wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do wina, mieszamy i podgrzewamy
Gorący napój odstawiamy na 30 minut
Po tym czasie przecedzamy przez sitko, a płyn podgrzewamy ponownie i..serwujemy
Grzane Piwo z Jajkiem
Składniki:
1 l jasnego piwa
5 goździków
1/3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
żółtko
Wykonanie:
Żółtko ucieramy z jedną łyżką cukru, do białości
Piwo podgrzewamy z przyprawami i miodem
Następnie do naszego kogla-mogla dodajemy niewielką ilość ciepłego piwa, mieszamy i wlewamy do garnka z grzańcem.
Następnie napój przecedzamy i podajemy
Grzaniec Miodowy
Składniki:
0,5 l miodu pitnego trójniak
skórka obrana 1 cytryny lub pomarańczy
1 laska cynamonu
5 goździków
Wykonanie:
Miód i przyprawy umieszczamy w garnku i podgrzewamy na wolnym ogniu, pilnując by się nie zagotował
Gdy grzaniec osiągnie odpowiednia temperaturę, serwujemy
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2016/01/jak-zrobic-domowy-grzaniec-i-dlaczego.html