Wykonanie
Zapraszam na pożywny omlet na bazie
kaszy kuskus z dodatkiem pysznego
bobu i
pietruszki. Omlet polecam podać z pastą, której bazą, podobnie jak w przypadku omletu, jest
kasza kuskus i
bób. Proponowana przeze mnie potrawa jest bardzo syta i idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowy obiad.
Kaszka kus-kus to drobna
kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych przez organizm
białek, działa wzmacniająco na
serce, nerki i wątrobę.
Bób, podobnie jak
kuskus, ma dużą zawartość
białka, stanowiącego doskonałą alternatywę dla
białka pochodzenia zwierzęcego.
Bób to również źródło kwasu foliowego, potasu i rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga redukcję poziomu cholesterolu we
krwi, przez co reguluje ciśnienie. Połączenie tych dwóch prozdrowotnych składników, to idealny sposób, by w smaczny i prosty sposób dostarczyć naszemu organizmowi codzienną porcję zdrowia. Zapraszam!ma dużą zawartość
białka, które może być alternatywą dla
białka pochodzenia zwierzęcego.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.htmlma dużą zawartość
białka, które może być alternatywą dla
białka pochodzenia zwierzęcego.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.htmlSkładniki na 2 porcje (1 omlet o średnicy ok. 24 cm):pół szklanki
kaszy kuskus Kupiec + 3/4 szklanki zagotowanej
wody3
jajkasólłyżka
octu balsamicznegopęczek
natki pietruszkigarść czarnych wypestkowanych
oliwekkilka
suszonych pomidorówkilka obranych ziaren
bobułyżeczka
masła klarowanego do smażenia
Kaszę zalewamy gorącą
wodą i przykrywamy. Kiedy
kasza wchłonie płyn dodajemy do niej
jajka,
ocet i
sól do smaku. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy lekko posiekane
oliwki, obrane ziarna
bobu,
pomidory suszone i drobno posiekaną
natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.Na patelni (średnica 24 cm) rozgrzewamy odrobinę
masła klarowanego, wykładamy masę omletową i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z pastą z
bobu,
oliwkami i ziarnami
bobu. Posypujemy świeżym
koperkiem.Pasta z
bobu i
kuskusu· 3/4 szklanki
kaszy kuskus Kupiec + szklanka zagotowanej
wody· szklanka ugotowanego obranego ze skórki młodego
bobu· ząbek
czosnku· kilka łyżek
oliwy spod suszonych pomidorów- do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty· pęczek
natki pietruszki·
sól·
pieprz do smaku· łyżka
octu jabłkowegoKaszę zalewamy gorącą
wodą i przykrywamy. Kiedy
kasza wchłonie płyn dodajemy do niej ugotowany
bób,
ocet jabłkowy,
natkę pietruszki i ząbek
czosnku. Całość dokładnie blendujemy. Stopniowo cały czas blendując dodajemy (do uzyskania pożądanej konsystencji pasty)
olej spod suszonych pomidorów.. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy z omeltem, lekko skropionym
oliwą. Smacznego!