ßßß Cookit - przepis na Pieczona dynia z oliwą i octem balsamicznym

Pieczona dynia z oliwą i octem balsamicznym

nazwa

Wykonanie

Zapraszam was dzisiaj na chwilę z dynią. Dostałam ostatnio od mojej serdecznej koleżanki Danusi piękną dynię hokkaido i to ona mi podpowiedziała, aby ją upiec z oliwą i octem balsamicznym. Dynia hokkaido wspaniale nadaje się do obróbki, łatwo się ją kroi a w smaku jest po prostu obłędna. Słodka, mocno pomarańczowa. Zdecydowanie moja ulubiona dynia.
Pomysł na pastę wykorzystałam z warsztatów kulinarnych, na których kiedyś byłam - z Asią Tosik. Taką dynię możemy podać na obiad razem z innymi warzywami, na przekąskę, na spotkanie z przyjaciółką, na drugie śniadanie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz
- 4 łyżki pasty tahini
- sok z połowy cytryny
- woda
- sól do smaku
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Dynię kroimy na plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kubeczku mieszamy oliwę z octem balsamicznym i smarujemy dynię pędzelkiem tą mieszanką z dwóch stron. Posypujemy dynię solą i pieczemy 25-30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Przygotowujemy sos - w miseczce mieszamy pastę tahini z sokiem z cytryny i wyciśniętym czosnkiem. Mieszamy i dodajemy łyżeczką wodę - tyle aby powstał sos (gęstość podobna do sosu czosnkowego), po dodaniu soku z cytryny do pasty zrobi się ona bardzo gęsta. Po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Na środku nakładamy porcję sosu. Dynię posypujemy jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.
Po opublikowaniu postu zorientowałam się, że ta dynia miała zielonkawą skórkę - a hokkaido ma pomarańczową. I teraz się zastanawiam jaka to była dynia - muskat ? Czy jakaś inna. Danusia sama nie pamięta była przekonana, że posadziła hokkaido. Zresztą mniejsza z tym. Wyszła pyszna a do przygotowania tego dania nadaje się każda dynia. Jedno jest pewne, że skórkę na miękką i nadającą się do zjedzenia jak hokkaido.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/10/pieczona-dynia-z-oliwa-i-octem.html